The Malaysia Post

25 Orang Masih Hilang Dalam Tanah Runtuh di Myanmar

YANGON:  Sekurang-kurangnya 25 orang dilaporkan hilang selepas tanah runtuh di sebuah lombong jad tidak berlesen di kawasan terpencil Myanmar, kata pekerja penyelamat hari ini.

Kejadian tersebut berlaku pada hari Ahad di luar bandar Hpakant di bahagian utara negeri Kachin berdekatan dengan kawasan di mana beratus-ratus orang penambang terkubur dalam tanah runtuh pada tahun 2020 ia berlaku beberapa hari selepas sebahagian besar negara dilanda hujan lebat dan banjir.

Pengurusan Industri Perlombongan Sangat Teruk

Industri perlombongan jed yang sangat menguntungkan ini kebanyakannya tidak beraturan, dengan pekerja migran terpaksa mengharungi keadaan berbahaya dan sering mengalami kemalangan mematikan.

“Kira-kira 25 orang dilaporkan hilang. Kami belum mempunyai senarai terperinci kerana sukar untuk sampai ke sini,” kata seorang pekerja penyelamat yang tidak mahu namanya disebutkan, kepada AFP dari tempat kejadian.

Beliau menerangkan bagaimana timbunan tanah yang besar ketinggian kira-kira 150-180 meter yang ditinggalkan hasil dari kerja penggalian lombong menjadi longgar akibat hujan lebat dan runtuh.

Misi mencari dan menyelamat sedang berlangsung, katanya, tetapi beberapa pekerja telah kembali ke tempat kejadian dengan harapan menemui jed.

“Kami belum menemui mana-mana mayat lagi,” katanya.

Baca lagi | EU, AS Kenakan Sekatan Dana Dan Larangan Perjalanan Di Myanmar

Bimbang Berlaku Runtuhan Baru

Seorang pekerja penyelamat yang lain mengesahkan kepada AFP bahawa usaha-usaha untuk mengeluarkan orang masih berlanjutan walaupun terdapat kebimbangan tentang runtuhnya tanah lanjutan.

“Tidak selamat bagi pekerja penyelamat untuk mencari di dalamnya,” kata individu tersebut, yang merupakan ahli kumpulan kecemasan Myanmar Rescue dan juga meminta untuk kekal tidak dikenali.

Beliau menambahkan bahawa operasi lombong telah dihentikan semasa musim hujan, tetapi mereka yang terperangkap dalam tanah runtuh itu dipercayai sebagai penduduk tempatan yang berharap untuk menjadi kaya dengan mencari di dalam lumpur.

Puluhan Terkorban Setiap Tahun

Puluhan orang mati setiap tahun semasa bekerja dalam industri perlombongan jed yang tidak teratur tetapi menguntungkan, yang menggunakan pekerja migran bergaji rendah untuk mengambil batu permata yang sangat diidamkan di China bersebelahan.

Jed dan sumber semulajadi lain yang berlimpah di utara Myanmar — termasuk kayu, emas, dan amber — telah membantu membiayai kedua-dua pihak dalam perang saudara yang berlarutan selama beberapa dekad antara pemberontak etnik Kachin dan tentera.

Kawalan terhadap lombong ini menjadikan penduduk awam terperangkap dalam pergolakan yang ganas, dengan perdagangan dadah dan senjata yang merajalela turut memburukkan konflik.

Walaupun kumpulan alam sekitar dan hak asasi manusia telah lama menyeru untuk reformasi, rampasan kuasa tentera pada tahun 2021 telah mengakhiri harapan untuk standard yang lebih baik dalam industri ini, menurut pemerhati antarabangsa.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

FRU Akan Memiliki Unit K-9 Bermula Tahun Depan

Read Next

Pilihan Raya Negeri: Kesan Terhadap Pasaran Saham dan Ringgit Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.