The Malaysia Post

11 Cara Mengatasi Sakit Kepala Paling Mudah

Sakit kepala boleh menjadi sakit yang nyata, tetapi adakah anda tahu bahawa gaya hidup anda merupakan punca sakit kepala paling yang membuatkan anda mengalaminya? Berikut ialah beberapa langkah mudah yang boleh anda ambil untuk mengelakkan sakit kepala yang berdenyut-denyut tersebut dan berasa lebih baik secara keseluruhan.

#1. Simpan Diari Sakit Kepala untuk Mengenalpasti Pencetus

Kadang-kadang, tidak mudah untuk mengetahui apa yang menyebabkan sakit kepala anda. Menyimpan diari sakit kepala boleh membantu anda menghubungkan titik antara aktiviti dan sakit kepala anda. Dengan cara ini, anda boleh mengelakkan pencetus tersebut dan mengurangkan keamatan dan kekerapan sakit kepala anda.

#2. Kekalkan Jadual Tidur Tetap

Tidur yang cukup adalah penting. Namun, jika tidur tidak mencukupi atau terlalu banyak tidur juga sebenarnya boleh menyebabkan sakit kepala. Apa kata kalau anda cuba tidur dan bangun pada waktu yang sama pada setiap hari, walaupun pada hujung minggu anda. Konsistensi ini boleh membuat perbezaan besar dalam mencegah sakit kepala.

#3. Perhatikan Apa yang Anda Makan dan Minum

Makanan dan minuman yang anda ambil juga boleh menjadi pencetus sakit kepala. Melewatkan makan atau melengahkannya boleh menyebabkan sakit kepala. Kekal terhidrasi dengan meminum banyak air dan elakkan makanan yang boleh mencetuskan sakit kepala, terutamanya jika anda terdedah kepada migrain. Pencetus ini boleh termasuk kafein, MSG, keju tua, sosej, wain merah dan alkohol.

#4. Mengurus Tekanan

Tekanan benar-benar boleh menegangkan otot anda dan mencetuskan sakit kepala. Mempelajari teknik relaksasi boleh membantu anda mengurangkan tekanan emosi. Cuba pernafasan dalam, visualisasi, kelonggaran progresif dan biomaklum balas. Teknik melegakan tekanan boleh menghalang rahang mengetap dan gigi bergeser, walaupun semasa anda tidur.

Baca lagi | 3 Risiko Diet Vegan Mentah kepada Kesihatan Anda

#5. Bergerak dengan Bersenam

Senaman yang kerap bukan sahaja baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan, tetapi ia juga boleh mencegah migrain dan sakit kepala yang tegang. Sasarkan sekurang-kurangnya 30 minit bersenam tiga hari seminggu. Senaman aerobik berimpak rendah, seperti berjalan, boleh menguatkan otot anda dan menjadikannya fleksibel. Regangan, tai chi dan yoga juga bagus untuk melegakan tekanan dan kelenturan otot.

#6. Pilih Sukan yang Betul

Sukan tertentu boleh menyebabkan otot tegang dan sakit kepala, terutamanya jika ia melibatkan pergerakan secara tiba-tiba. Pilih sukan berimpak rendah untuk mengelakkan perkara ini. Sukan yang memerlukan kekuatan bahagian atas badan atau gerakan memutar, seperti angkat berat atau golf, mungkin juga mencetuskan sakit kepala.

#7. Jaga Mata Anda

Menegangkan mata anda boleh mengakibatkan sakit kepala. Elakkan membaca dalam cahaya malap dan berehat semasa penggunaan komputer yang panjang. Pastikan preskripsi cermin mata anda terkini untuk mengelakkan ketegangan mata dan otot.

#8. Amalkan Postur dan Mekanik Badan yang Baik

Postur yang betul adalah penting untuk mengelakkan ketegangan belakang, bahu dan leher, yang boleh menyebabkan sakit kepala. Ketahui cara mengangkat dan membawa barang dengan betul. Sediakan ruang kerja anda untuk menggalakkan postur yang baik. Pastikan katil dan bantal anda menyediakan sokongan yang betul untuk mengelakkan ketegangan otot.

#9. Elakkan Bau dan Asap Yang Kuat

Bau dan asap daripada pelbagai sumber seperti minyak wangi, produk pembersih dan asap tembakau boleh mencetuskan sakit kepala. Beralih kepada produk isi rumah tanpa pewangi untuk meminimumkan pencetus ini.

#10. Hormon dan Sakit Kepala

Bagi kebanyakan wanita, hormon memainkan peranan dalam sakit kepala, terutamanya semasa kitaran haid. Pil perancang dan terapi penggantian hormon juga boleh menjadi pencetus. Jika anda mengalami sakit kepala hormon, pertimbangkan untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara hormon mempengaruhi corak sakit kepala anda.

#11. Mencegah Migrain dengan Ubat

Jika anda bergelut dengan migrain, doktor anda mungkin memberi ubat untuk membantu mencegahnya. Sesetengah ubat perlu diambil setiap hari, manakala yang lain diambil mengikut keperluan apabila anda merasakan migrain datang. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan pendekatan terbaik untuk anda.

Dengan mengamalkan amalan mudah ini, anda boleh mengawal sakit kepala anda dan menikmati kehidupan yang lebih sihat dan bebas sakit kepala. Ingat, perubahan kecil boleh membuat perubahan besar!

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Solidariti Jiran Selamatkan Kanak-Kanak 7 Tahun Daripada Penderaan

Read Next

FRU Akan Memiliki Unit K-9 Bermula Tahun Depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.