The Malaysia Post

Fazura Buka Syarikat Produksi Sendiri Untuk Martabatkan Wanita

Fazura, atau nama sebenarnya Nur Fazura Sharifuddin yang merupakan seorang artis, model, dan pengusaha Malaysia yang dikenal luas di seluruh Asia Tenggara tidak mahu lelaki memegang watak merebut lelaki yang ditawarkan kepadanya.

Dengan bantuan pengarah Bahri Umararif, Fazura tampil dengan karya pendek Adinda dan Kakak Kita Ke Jakarta yang baru dimuat turun dalam akaun myfazura di Youtube. Menurutnya, dua filem pendek yang merupakan terbitan Fazura Pictures adalah cara Fazura melepaskan rindunya terhadap dunia lakonan.

Tolak tawaran watak rebut lelaki

“Bukan nak riak, tapi rasa sedih setiap kali dapat tawaran watak yang sama, iaitu watak berebut lelaki sahaja. Sebab itulah saya lama tak berlakon.”  

Baca lagi | Enam Polis Direman Kerana Peras Ugut

Katanya lagi, hal demikian jugalah yang berjaya menjentik hatinya untuk menubuhkan produksi sendiri, iaitu Fabulous Production dan Fazura Pictures. Fazura juga menegaskan bahawa dia cuba untuk mengangkat martabat kaum wanita dalam karya-karyanya kerana terlalu banyak drama-drama Melayu yang berasaskan ‘penyondol’.

“Sedih sebenarnya apabila kita lihat terlalu banyak drama-drama yang dikeluarkan di televisyen hampir sama, iaitu lelaki direbut oleh dua perempuan”, katanya Ketika ditemui dalam majlis pelancaran koleksi Aidilfitri Fazura 2023 baru-baru ini.

FAP dan Fazura Pictures milik persendirian

Pada tahun 2011, Fazura memutuskan untuk membuka syarikat produksi sendiri, Fattah Amin Productions (FAP), bersama-sama dengan rakan seindustri dan kekasihnya ketika itu, Fattah Amin. FAP telah memproduksi sejumlah filem yang berjaya di Malaysia, seperti “Manisnya Cinta di Cappadocia”, “Kau Yang Terindah” dan “Pulang”. Perusahaan ini berfokus kepada produksi filem berkualiti tinggi dengan tema romantik dan inspiratif.

Baca lagi | Kaut Untung RM101.6 Bilion, Sejarah Terbesar Petronas

Sementara Fazura Pictures didirikan pada tahun 2016 dan merupakan perusahaan produksi filem independen yang dipimpin oleh Fazura. Perusahaan ini terkenal dengan filem-filemnya yang bertemakan sosial seperti “Interchange” dan “Sangkar“. Fazura Pictures juga memproduksi acara televisyen seperti “Fazura di London”, sebuah rancangan realiti yang mengikuti kehidupan Fazura di London.

Kedua perusahaan produksi ini memiliki visi yang sama yaitu menciptakan karya-karya filem berkualiti tinggi yang dapat memberi inspirasi dan menghiburkan penonton. Dengan pengalaman dan kemahiran yang dimiliki Fazura, kedua-dua perusahaan ini terus menghasilkan karya-karya yang mendapat banyak penghargaan dan diakui di seluruh dunia.

Read Previous

Enam Polis Direman Kerana Peras Ugut

Read Next

Pengukuhan USD Tidak Jejas Negara Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.