The Malaysia Post

Enam Polis Direman Kerana Peras Ugut

Enam anggota polis yang diketuai oleh seorang inspektor telah ditangkap selepas mereka memeras RM150,000 daripada sekumpulan warga China yang didakwa terlibat dalam operasi penipuan. Anggota polis yang terdiri daripada seorang inspektor, seorang sarjan, tiga koperal, dan seorang konstabel telah ditangkap pada hari Khamis lalu dan dibawa ke mahkamah majistret Petaling Jaya.

Satu perintah reman tiga hari telah dikeluarkan terhadap mereka. Mereka yang disyaki berkhidmat di ibu pejabat polis Serdang dan mengetahui tentang operasi penipuan tersebut.

Peras ugut warga China

Tiga daripada mereka merampas sebuah rumah di Jalan Bluconstellation berhampiran dengan The Mines Resort City di Seri Kembangan pada 30 Januari. Di sana, mereka menghadapi tujuh warga China di rumah itu dan menuntut RM150,000 dari mereka. Kerana takut ditangkap, mangsa-mangsa tersebut menghubungi ejen mereka dan meminta RM100,000 untuk membayar polis.

Mangsa-mangsa tersebut diberitahu bahawa mereka perlu menyelesaikan baki dalam masa beberapa hari selepas menyerahkan wang kepada polis. Ejen tersebut terpaksa membayar RM30,000 lagi dan wang itu didakwa diberikan kepada seorang pegawai daripada Jabatan Siasatan Jenayah Komersial polis Serdang pada 1 Februari. Salah seorang daripada anggota polis tersebut tidak berpuas hati dengan RM130,000 dan menekan ejen untuk mendapatkan baki RM20,000.

Baca lagi | Kaut Untung RM101.6 Bilion, Sejarah Terbesar Petronas

Anggota polis itu mengganggu ejen tersebut dengan mengirimkan pesanan WhatsApp setiap hari untuk mendapatkan wang tersebut. Walau bagaimanapun, ejen tersebut telah kehabisan wang pada masa itu. Anggota polis itu kemudian memutuskan untuk melawat mangsa-mangsa itu sekali lagi dan mengancam untuk menangkap mereka. Mereka mengintimidasi mangsa-mangsa tersebut sebelum meminta mereka untuk menghubungi ejen mereka. Walau bagaimanapun, mereka akhirnya meninggalkan rumah tersebut setelah menyedari bahawa mangsa-mangsa tersebut tidak mempunyai apa-apa yang dapat diberikan kepada mereka.

Salah seorang daripada anggota polis menghubungi ejen tersebut lagi pada 17 Februari dan 20 Februari, tetapi orang tersebut berada di Thailand dan tidak mengambil kira pesanan polis tersebut. Lelaki berusia 57 tahun itu membuat laporan pada 9 Mac dan semua suspek ditangkap pada hari yang sama. Polis juga merampas telefon bimbit mereka selepas membuat serbuan ke rumah mereka.

Polis direman, cabaran buat undang-undang

Polis telah mengklasifikasikan kes tersebut sebagai ugutan di bawah Seksyen 384 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun, denda atau sebatan selepas sabit kesalahan.

Baca lagi | Boss Kay Lafaz Cerai Talak Dua, ‘Live’ TikTok Satu Fitnah

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan mengesahkan penahanan tersebut dan berkata suspek telah direman sehingga esok. Beliau berkata polis sedang menyiasat jika warga China terlibat dalam kegiatan haram, termasuk menjalankan operasi penipuan.

Kes ini menunjukkan bahawa tindakan rasuah dan penyelewengan kuasa masih menjadi cabaran yang besar dalam penguatkuasaan undang-undang di negara ini. Polis perlu memastikan bahawa tindakan disiplin diambil terhadap anggota polis yang terbabit dalam kes ini dan kepercayaan masyarakat kepada institusi penguatkuasaan undang-undang dipulihkan. Selain itu, pihak berkuasa perlu berusaha untuk memerangi kegiatan penipuan yang semakin menjadi-jadi di negara ini.

Read Previous

Kaut Untung RM101.6 Bilion, Sejarah Terbesar Petronas

Read Next

Fazura Buka Syarikat Produksi Sendiri Untuk Martabatkan Wanita

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.