The Malaysia Post

Kaut Untung RM101.6 Bilion, Sejarah Terbesar Petronas

Petronas, syarikat minyak dan gas negara Malaysia, mencatatkan prestasi kukuh dengan mencapai peningkatan keuntungan bersih sebanyak RM101.6 bilion bagi tahun kewangan yang berakhir pada 31 Disember 2022 (FY2022), iaitu kenaikan 100% dari tahun sebelumnya. Keuntungan bersih ini merupakan jumlah tertinggi dalam sejarah Petronas sejak ia mula beroperasi. Petronas turut mencatatkan peningkatan 51% dalam pendapatan kepada RM375.3 bilion bagi tahun 2022 berbanding RM248 bilion pada tahun kewangan 2021.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Datuk Tengku Muhammad Taufik, menyatakan bahawa tenaga kerja Petronas terus dipacu oleh tujuan kumpulan untuk menjadi rakan kongsi tenaga dan penyelesaian progresif yang mempertingkatkan kualiti kehidupan demi masa depan mampan. Beliau menyatakan bahawa ketahanan mereka membolehkan kumpulan mencapai prestasi yang kukuh pada tahun 2022.

Objektif Petronas tetap konsisten

Tengku Muhammad Taufik turut menyatakan bahawa Petronas akan memanfaatkan lonjakan minyak dan gas untuk memantapkan rantaian nilai bersepadu dengan tumpuan pada kecemerlangan komersial dan operasi. Menurutnya lagi, mereka akan memberi tumpuan kepada pengurusan komitmen kewangan dan obligasi hutang secara berhemat, selain penyampaian strategi pertumbuhan tiga serampang serta aspirasi Pelepasan Sifar Karbon Bersih menjelang 2050 secara berdisiplin menjadi fokus utama mereka.

Pada 31 Disember 2022, jumlah aset keseluruhan Petronas diperkukuhkan kepada RM710.6 bilion. Pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (Ebitda) Petronas turut naik kepada RM170.7 bilion, kesan daripada pendapatan yang lebih tinggi. Aliran tunai daripada aktiviti operasi (CFFO) berada pada jumlah RM135.3 bilion dan pelaburan modal (Capex) adalah sebanyak RM50.1 bilion, disumbangkan oleh projek huluan dan hiliran.

Prestasi Petronas bagi tahun kewangan 2022

Penyumbangan Petronas kepada ekonomi Malaysia – Petronas merupakan penyumbang terbesar kepada ekonomi Malaysia, dengan menyumbang sebanyak 14% kepada KDNK negara pada tahun 2021. Peningkatan prestasi Petronas pada tahun kewangan 2022 juga memberikan impak positif kepada ekonomi Malaysia dan masyarakat Malaysia secara umum.

Cabaran dalam industri minyak dan gas – Industri minyak dan gas mengalami cabaran yang besar dalam beberapa tahun terakhir akibat dari penurunan harga minyak dunia dan keperluan untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksida ke udara. Petronas telah memulakan inisiatif untuk mengurangkan pelepasan karbon mereka dan mengalihkan fokus mereka ke dalam sumber tenaga yang lebih bersih.

Pertumbuhan dalam pasaran antarabangsa – Petronas mempunyai kehadiran global dalam industri minyak dan gas, dengan menjalankan operasi di lebih daripada 50 negara. Prestasi kukuh mereka pada tahun kewangan 2022 menunjukkan pertumbuhan dalam pasaran antarabangsa dan keupayaan syarikat untuk bersaing dalam pasaran global.

Inovasi dan teknologi – Petronas telah memulakan pelbagai projek inovatif dan teknologi untuk meningkatkan operasi mereka dan mengurangkan kos pengeluaran. Contohnya, mereka telah memulakan projek untuk mengguna teknologi Blockchain dalam pengurusan kontrak dan pembayaran, dan juga mengadakan program akselerator inovasi untuk mencari penyelesaian baru dalam industri minyak dan gas.

Read Previous

Boss Kay Lafaz Cerai Talak Dua, ‘Live’ TikTok Satu Fitnah

Read Next

Enam Polis Direman Kerana Peras Ugut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.