The Malaysia Post

Duta Taiwan ke AS berkata buli China merangsang minat asing untuk melawat pulau itu

Sambutan tentera China yang agresif terhadap lawatan Speaker Dewan Rakyat AS, Nancy Pelosi ke Taiwan telah meningkatkan minat parlimen negara lain dalam lawatan serupa, kata duta de facto pulau itu ke Amerika Syarikat semalam.

China, yang mendakwa Taiwan sebagai wilayahnya, melakukan latihan ketenteraan terbesarnya di sekitar pulau yang ditadbir sendiri selepas lawatan awal bulan ini oleh Pelosi, yang diikuti minggu ini oleh lima lagi penggubal undang-undang AS.

Rumah Putih berkata China “bertindak balas berlebihan” terhadap lawatan Pelosi, menggunakannya sebagai alasan untuk cuba mengubah status quo di Selat Taiwan dengan melancarkan peluru berpandu ke atas Taiwan dan mengadakan latihan sekatan di sekitar pulau itu.

“Apa yang China lakukan ialah mereka menjana minat yang lebih besar berbanding sebelum ini untuk melawat Taiwan,” kata wakil tertinggi Taiwan di Washington Hsiao Bi-khim kepada Reuters dalam satu temu bual.

“Kami telah melihat sejak lawatan parlimen dari negara lain juga menunjukkan minat,” katanya sambil menamakan Jerman, Kanada, United Kingdom dan Jepun antara negara yang mungkin menghantar delegasi.

“Mangsa buli memerlukan kawan,” kata Hsiao. “Tingkah laku mereka menjana perhatian dan simpati terhadap keadaan kita,” katanya mengenai tindakan ketenteraan China.

Satu delegasi penggubal undang-undang Kanada merancang untuk melawat Taiwan pada Oktober, Ahli Liberal Parlimen Kanada Judy Sgro berkata awal semalam.

Beijing mengenakan sekatan ke atas seorang menteri Lithuania yang melawat Taiwan beberapa hari selepas lawatan Pelosi.

Ditanya sama ada Taiwan akan mengalu-alukan kunjungan speaker Republikan sekiranya parti itu mengawal Dewan Perwakilan selepas pilihan raya separuh penggal AS, Hsiao berkata: “Kami telah terbuka selama beberapa dekad kepada delegasi kongres, dan itu terpakai kepada ahli mana-mana parti.”

China tidak pernah berputus asa menggunakan kekerasan untuk membawa Taiwan di bawah kawalannya dan menganggap lawatan pegawai negara lain ke Taiwan sebagai satu isyarat yang menggalakkan kepada kem pro-kemerdekaan pulau itu. Taiwan menolak tuntutan kedaulatan Beijing dan berkata hanya rakyatnya yang boleh menentukan masa depannya.

Pelosi berkata bahawa lawatannya adalah isyarat bahawa China tidak dapat menghalang pemimpin dunia daripada pergi ke pulau itu.

Amerika Syarikat tidak mempunyai hubungan diplomatik rasmi dengan Taiwan tetapi terikat di bawah undang-undang AS untuk menyediakannya dengan cara untuk mempertahankan diri, satu amalan lama yang tetap menimbulkan kemarahan China.

“Ini adalah langkah yang mengubah status quo. Ini adalah langkah yang mencetuskan ketegangan,” kata duta China ke Washington Qin Gang kepada pemberita pada hari Selasa ketika ditanya mengenai penjualan senjata AS ke Taiwan.

Taiwan sebelum ini bercakap tentang masalah mengakses beberapa senjata yang dipesannya dari Amerika Syarikat, seperti peluru berpandu antipesawat Stinger yang ditembak di bahu, terutamanya memandangkan kesesakan rantaian bekalan yang dicipta oleh pandemik Covid-19.

Hsiao berkata Taiwan sedang menyelaras rapat keutamaan pertahanan dan jadual penghantarannya dengan Amerika Syarikat, dan isu rantaian bekalan industri pertahanan sedang ditangani secara aktif.

Read Previous

Ronaldo melemparkan ‘pembohongan’ mengenai masa depan Man Utd

Read Next

Rapper A$AP Rocky mengaku tidak bersalah atas tuduhan menyerang dengan tuduhan senjata api

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.