The Malaysia Post

DAP Sarawak menyerahkan senarai akaun media sosial yang digunakan oleh cybertroopers kepada SKMM

Setiausaha Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak Alan Ling telah menyerahkan senarai 17 akaun media sosial yang dipercayainya palsu dan digunakan oleh cybertroopers politik untuk menjalankan kempen fitnah, kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Bercakap kepada pemberita selepas menyerahkan senarai itu, Ling berkata beliau dan Ketua Pemuda DAP Peter Hee serta Pengerusi DAP Long Lama Marcus Hugo, turut mengadakan dialog yang membuahkan hasil dengan pegawai bertanggungjawab SKMM Miri Fazlida Hanim Abdul Razak.

“Setakat ini kami telah mengumpul kira-kira 17 akaun yang kami percaya dan disyaki sebagai akaun palsu. Kami telah menyediakan MCMC senarai dengan alamat dan maklumat yang berkaitan, untuk MCMC mengambil tindakan yang perlu di bawah Akta mereka.

“Kami juga akan merujuk (perkara itu) kepada pihak berkuasa lain seperti polis dalam kes membabitkan fitnah di bawah Kanun Keseksaan, serta untuk SKMM berurusan terus dengan penyedia media sosial seperti Facebook,” katanya.

Semasa dialog dengan SKMM, Ling, akan bertanding di Pujut pada pilihan raya negeri akan datang, berkata beliau turut menekankan penyalahgunaan media sosial yang ‘berleluasa’ oleh cybertroopers ini yang beliau percaya dibayar oleh beberapa ‘calon bercita-cita’.

“Kami menjangkakan untuk melihat kempen media sosial yang lebih sengit selepas hari penamaan calon dan semasa tempoh berkempen. Sebab itu kami mengadakan lawatan ke SKMM hari ini,” katanya.

Ling percaya SKMM boleh memainkan peranan yang berkesan untuk membendung isu tersebut, khususnya dengan mempergiat penguatkuasaan serta pengawasan dan pemantauan bagi memastikan platform media sosial tidak digunakan untuk serangan peribadi, pembunuhan watak, kempen fitnah dan fitnah semasa pilihan raya negeri.

“Saya ingin menggesa mereka (cybertroopers) untuk berkelakuan dan tidak melakukan semua perkara ini (yang) tanpa moral dan maruah.

“Maruah dan kebanggaan anda lebih berharga daripada anda dibayar untuk tempoh ini untuk melakukan semua ini. Saya boleh memberi jaminan kepada anda, jika anda ditangkap oleh pihak berkuasa, apa yang dipanggil orang gaji anda tidak akan berada di sana untuk membela anda. Anda ada harga yang perlu dibayar.

“Saya mahu pilihan raya ini bersih, adil dan berlandaskan ideologi, perjuangan dan prinsip tanpa bergantung kepada taktik kotor.

“Jika mereka (cybertroopers) percaya melakukan ini (taktik kotor), mereka tidak melakukan apa-apa yang membantu untuk membantu calon mereka. Para pengundi akan mendapati semua ini menjijikkan.”

Baca Lagi | DAP Sarawak menyerahkan senarai akaun media sosial yang digunakan oleh cybertroopers kepada SKMM

Sementara itu, Ling berkata mereka juga akan menyampaikan semua maklumat yang dikumpul mengenai dakwaan cybertrooper kepada polis semasa mesyuarat minggu depan.

“Saya harap mereka yang melakukan semua tindakan tidak beretika ini boleh berhenti sebelum pihak berkuasa mengejar mereka,” katanya.

Read Previous

Bonnie mempertahankan gelaran di Kejohanan Powerlifting Para Dunia di Georgia

Read Next

Anwar Ibrahim slams PBB’s Abd Karim for his ‘sifar kerusi untuk PKR’ remark

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.