The Malaysia Post

Cara Membuat Laman Web dalam 9 Langkah Mudah

Penyedia Hosting Web Teratas Untuk Mencipta Laman Web

Jika anda ingin membuat tapak web, anda memerlukan penyedia pengehosan web. Berikut adalah pilihan terbaik.

 • Hostinger – Terbaik secara keseluruhan
 • DreamHost – Nilai terbaik untuk pengehosan bersama
 • Bluehost – Terbaik untuk laman web WordPress baharu
 • HostGator – Terbaik untuk laman web mudah
 • GreenGeeks – Pengehosan mesra alam terbaik
 • SiteGround – Hos diperakui WordPress terbaik untuk kelajuan dan keselamatan
 • Pengehosan A2 – Pengehosan kongsi yang pantas dan boleh dipercayai
 • InMotion – Pengehosan VPS terbaik
 • WP Engine – Pengehosan WordPress terurus terbaik
 • Nexcess – Terbaik untuk pengehosan e-dagang

Anda boleh membaca ulasan penuh kami bagi setiap penyedia pengehosan web di sini.

Tetapi untuk melancarkan tapak web baharu anda sekarang, pergi terus ke senarai semak Mula Pantas kami. Ia akan membantu anda melancarkan tapak web baharu anda hanya dalam dua langkah mudah.

Senarai Semak Mula Pantas Untuk Membuat Laman Web

Ingin menjalankan tapak web anda secepat mungkin? Ikuti dua langkah ini untuk menyediakan hartanah internet anda sendiri dan berjalan dalam masa 15 minit atau kurang.

 1. Daftar untuk Hostinger. Pilih pelan Pengehosan Web Kongsi Tunggal mereka dengan hanya $1.99 sebulan. Ia adalah kontrak empat tahun, tetapi ia adalah tawaran terbaik di luar sana dan anda juga mendapat nama domain percuma. Ikut langkah untuk membuat akaun dan membeli pelan.

2. Pasang WordPress. Anda boleh memasang WordPress sebagai sistem pengurusan kandungan (CMS) anda dengan hanya satu klik daripada panel kawalan Hostinger anda. Anda akan menggunakan CMS anda untuk mengawal rupa dan rasa tapak web anda. Ini juga cara anda memuat naik semua kandungan anda.

Voila! Dalam masa yang lebih singkat untuk menonton episod rancangan kegemaran anda di Netflix, anda boleh menyiarkan tapak web baharu anda secara langsung.

Jika anda ingin membuat tapak web yang membina khalayak dan menghasilkan wang dengan cara yang betul, terdapat sedikit lagi yang perlu dilakukan. Tetapi jangan risau! Semua yang anda perlu tahu dibincangkan dalam sisa siaran ini.

9 Steps to Create a Website

Here’s a summary of the steps to build your website:

 1. Choose the perfect domain
 2. Get web hosting and free domain registration with Hostinger
 3. Claim your free domain with Hostinger
 4. Install WordPress with Hostinger
 5. Access WordPress in the Hostinger dashboard
 6. Design your website with a customizable theme
 7. Build your website’s architecture
 8. Connect your web pages with menus
 9. Create compelling content for your website

Langkah 1: Pilih Domain Sempurna

Memilih domain ialah keputusan paling penting yang boleh anda buat untuk tapak anda. Ia betul-betul menyatakan bagaimana anda ingin diwakili kepada dunia. Ia adalah alamat untuk tapak anda dan cara orang akan mengingati siapa anda.

Walaupun banyak domain terbaik diambil, itu tidak bermakna anda tidak akan dapat mencari domain yang sempurna untuk jenama anda.

Apabila sumbang saran nama domain yang baik, pertimbangkan elemen berikut:

 • Mudah disebut dan dieja. Pelawat yang berpotensi seharusnya boleh menyebut nama domain anda dengan kuat kepada seseorang tanpa mereka perlu bertanya dua kali cara mengeja atau menyebutnya.
 • Pendek dan manis. Kami mengesyorkan tidak lebih daripada 14 aksara. Anda tidak mahu nama domain yang terlalu panjang yang sukar diingat dan disebut.
 • Pergi dengan .com, .org atau .net. Walaupun terdapat banyak sistem nama domain di luar sana, yang terbaik adalah berpegang pada yang telah dicuba dan benar. Anda mahu orang ramai dapat mengingatinya, selepas semua.
 • Gunakan nama anda. Pilihan yang sangat baik untuk blog peribadi, tapak web atau portfolio.
 • Elakkan nombor dan sempang. Ini hanya menjadikannya kelihatan pelik dalam URL. Selain itu, ia menyukarkan orang untuk menyebut URL anda kepada orang lain.
 • Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai topik ini, lihat artikel kami tentang cara membeli nama domain yang betul.

Sediakan beberapa nama domain yang berpotensi sekiranya pilihan utama anda sudah diambil. Pemeriksa Domain Hostinger adalah percuma, dan ia akan memberitahu anda jika nama domain yang anda inginkan tersedia.

Langkah 2: Dapatkan Pengehosan Web dan Percuma

Pendaftaran Domain Dengan Hostinger
Tapak web memerlukan hanya dua perkara untuk disiarkan: Nama domain dan hos web.

Anda baru sahaja membuat nama domain anda. Kini tiba masanya untuk menggunakannya dengan hos web yang baik.

Kami amat mengesyorkan anda menggunakan Hostinger untuk hos tapak web anda. Mereka menawarkan hos web yang pantas dan boleh dipercayai. Hostinger juga membenarkan anda mendaftar domain anda secara percuma.

Anda boleh mendapatkan Hostinger hari ini dengan hanya $1.99/bulan menggunakan pautan diskaun kami. Ia akan memberikan anda semua yang anda perlukan untuk menyediakan tapak web anda dan berjalan.

Mulakan dengan pergi ke laman web Hostinger. Kemudian klik pada Mula Sekarang.

Baca Lagi | ‘King Khan’ India Menghadapi Kemarahan Sayap Kanan apabila Kembali ke Skrin Besar

Baca Lagi | Malaysia Panggil Arab Saudi Maklumkan Pindaan Kos Haji Terdahulu

Langkah 3: Tuntut Domain Percuma Anda

Anda akan menerima e-mel alu-aluan daripada Hostinger setelah pembayaran anda diproses. Dari sana, anda hanya boleh mengikut arahan onboarding untuk log masuk dan memuktamadkan akaun anda.

Hostinger akan menggesa anda untuk menjawab satu siri soalan mudah tentang tapak web baharu anda.

Langkah 4: Pasang WordPress dengan Hostinger

Kini tiba masanya untuk memilih CMS (sistem pengurusan kandungan) anda dan WordPress ialah cadangan utama saya.

Anda akan mempunyai pilihan lain untuk dipilih melalui Hostinger. Tetapi melainkan anda mempunyai sebab khusus khusus untuk berbuat demikian, WordPress ialah pilihan terbaik untuk sebahagian besar tapak web baharu. Ia mudah, berpatutan dan memberi anda kawalan sepenuhnya ke atas penciptaan tapak anda.

Langkah 5: Akses WordPress dalam Papan Pemuka Hostinger

Hostinger menawarkan papan pemuka yang sangat mudah untuk anda mengurus tapak anda. Ia dikenali sebagai hPanel, dan sangat mengalu-alukan pengguna baharu, setakat panel kawalan tapak web.

Dan jika anda mempunyai sebarang kekeliruan, Hostinger mempunyai banyak sokongan tentang cara menavigasi hPanel.

Langkah 6: Reka Laman Web Anda dengan Tema Boleh Disesuaikan

Anda sudah memilih tema WordPress untuk membina tapak anda, dan jika anda berpuas hati dengan penampilannya, bagus!

Jika anda ingin melihat apa lagi yang ada, anda boleh menerokai puluhan ribu tema di WordPress.org. Banyak daripada mereka adalah percuma. Terdapat juga beberapa yang anda perlu bayar.

Petua pro: Jangan terlalu risau tentang bahagian ini. Sangat mudah untuk terjebak dengan perfeksionisme dan berfikir bahawa anda perlu membetulkan tema anda pada kali pertama. Itu tidak betul.

Perkara paling penting yang boleh anda lakukan ialah memilih tema asas dan pergi bersamanya. Anda sentiasa boleh menukar tema anda kemudian.

Pergi ke papan pemuka pentadbiran laman web WordPress anda. Anda boleh melakukan ini melalui papan pemuka Hostinger, atau anda boleh menggunakan URL [nama tapak web anda].com/wp-admin. Kemudian hanya gunakan nama pengguna dan kata laluan yang anda dapat pada langkah sebelumnya.

Langkah 7: Bina Seni Bina Laman Web Anda

Jika tapak web anda ialah sebuah rumah, ia pada masa ini adalah tanah kosong. Ia mempunyai asas yang kukuh dan ia disambungkan kepada utiliti penting-tetapi ia memerlukan dinding dan bilik.

Untuk membinanya, anda perlu membuat halaman web. Ini adalah dokumen di internet yang diakses oleh pembaca melalui tapak web anda.

Tetapi anda harus menganggapnya sebagai bilik rumah anda. Ini adalah kawasan yang pengunjung akan lihat dan mengenali anda dan tapak web anda.

Satu perkara yang perlu diambil perhatian ialah anda boleh membuat menu lungsur untuk kategori yang lebih besar yang boleh anda fikirkan.

Langkah 8: Sambungkan Halaman Web Anda dengan Menu

Mencipta menu akan berbeza-beza dari tema ke tema. Walau bagaimanapun, dalam OceanWP ia agak mudah.

Langkah 9: Cipta Kandungan Menarik untuk Tapak Web Anda

Perkara yang akhirnya anda pilih untuk dimasukkan ke dalam tapak web anda untuk kandungan terpulang sepenuhnya kepada anda.

Walau bagaimanapun, terdapat dua bidang yang kami dapati sebagai yang paling penting dalam hal tapak web yang berjaya: reka bentuk dan kandungan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Malaysia Panggil Arab Saudi Maklumkan Pindaan Kos Haji Terdahulu

Read Next

Kemahiran Bergaji Tinggi untuk Dimiliki 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.