The Malaysia Post

‘Buka sekolah’: Gadis Afghanistan membantah di Kabul

Kira-kira dua dozen gadis dan wanita melaungkan “buka sekolah” membantah di ibu negara Afghanistan hari ini menentang keputusan Taliban untuk menutup sekolah menengah mereka hanya beberapa jam selepas membuka semula sekolah minggu ini.

Beribu-ribu gadis bergembira di seluruh Afghanistan telah berbondong-bondong ke sekolah menengah pada 23 Mac — tarikh yang ditetapkan kementerian pendidikan untuk kelas disambung semula.

Tetapi hanya beberapa jam memasuki hari pertama, kementerian mengumumkan pembalikan dasar yang mengejutkan yang menyebabkan anak-anak muda berkata mereka merasa dikhianati dan kerajaan asing meluahkan kemarahan.

“Buka sekolah! Keadilan, keadilan!” laung penunjuk perasaan hari ini, ada yang membawa buku sekolah ketika mereka berkumpul di dataran bandar di Kabul.

Mereka memegang sepanduk yang bertulis: “Pendidikan adalah hak asasi kami, bukan rancangan politik” ketika mereka berarak dalam jarak yang singkat, sebelum bersurai apabila pejuang Taliban tiba di tempat kejadian.

Taliban tidak memberikan alasan yang jelas untuk keputusan mereka, yang dibuat selepas mesyuarat pegawai kanan pada lewat Selasa di bandar selatan Kandahar, pusat kuasa de facto gerakan Islam dan pusat kerohanian.

Ia menyusuli beberapa bulan bekerja oleh beberapa negara asing dalam rancangan untuk menyokong pembayaran gaji guru.

Gadis-gadis Afghanistan kini telah kehilangan pendidikan selama lebih tujuh bulan.

Sejak kembali berkuasa pada 15 Ogos, Taliban telah menarik balik dua dekad keuntungan yang diperoleh oleh wanita negara itu, yang telah disingkirkan daripada banyak pekerjaan kerajaan, dilarang melakukan perjalanan bersendirian, dan diarah berpakaian mengikut tafsiran ketat Al-Quran.

Taliban telah menjanjikan versi yang lebih lembut dari pemerintahan Islam yang keras yang mencirikan tempoh pertama mereka berkuasa dari 1996 hingga 2001.

Tetapi banyak sekatan masih dikenakan ke atas wanita – jika tidak di peringkat nasional maka dilaksanakan secara tempatan atas kehendak pegawai wilayah.

Beberapa wanita Afghanistan pada mulanya menolak kekang Taliban, mengadakan protes kecil di mana mereka menuntut hak untuk pendidikan dan pekerjaan.

Tetapi Taliban tidak lama kemudian menangkap ketua kumpulan itu, menahan mereka tidak berkomunikasi sambil menafikan bahawa mereka telah ditahan.

Baca Lagi | ‘Buka sekolah’: Gadis Afghanistan membantah di Kabul

Sejak dibebaskan, kebanyakannya senyap dan bantahan hari ini adalah yang pertama diadakan oleh wanita dalam beberapa minggu.

Read Previous

Harimau Malaya tewas 1-2 kepada Singapura

Read Next

Pakatan Sabah akan menyaman menteri kewangan berhubung 40 peratus kenyataan hasil cukai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.