The Malaysia Post

Bekas Perdana Menteri Thailand Thaksin Shinawatra Akan Dibebaskan Esok

BANGKOK, 17 Feb ― Bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra, yang telah ditahan sejak bulan Ogos lalu, akan dibebaskan daripada tahanan hospital esok, kata Perdana Menteri Srettha Thavisin. Berita ini memberi nafas lega kepada masyarakat Thailand yang mengikuti perkembangan hukuman kontroversial terhadap tokoh politik kaya raya ini.

Latar Belakang Kontroversi

Thaksin Shinawatra, yang pernah memegang jawatan perdana menteri Thailand dari tahun 2001 hingga 2006, kembali ke negara itu secara dramatik setelah 15 tahun hidup dalam buangan untuk mengelakkan hukuman penjara berkaitan konflik kepentingan. Meskipun keputusan pulangannya mendapat sambutan di kalangan penyokongnya, ia turut menimbulkan kontroversi dan ketegangan politik di Thailand.

Hukuman Ringan

Billionaire politik berusia 74 tahun ini awalnya dihukum penjara selama lapan tahun, namun, beliau mendapat keringanan kepada satu tahun oleh Yang di-Pertuan Agong selepas kepulangannya. Hukuman ini telah dijalani oleh Thaksin dalam bentuk tahanan hospital selama enam bulan atas sebab-sebab kesihatan yang tidak didedahkan kepada umum.

Baca lagi | Thaksin Shinawatra Didakwa atas Penghinaan Diraja

Persediaan Parol

Minggu ini, Thaksin diberikan parol, memberikan harapan untuk pembebasan lebih awal daripada jangkaan. Meskipun tarikh pasti pembebasan tidak diumumkan, Perdana Menteri Srettha Thavisin menyatakan bahawa pembebasan akan berlaku pada 18 Februari. Walaupun terdapat ketidakpastian mengenai butiran pembebasan, Srettha menegaskan bahawa semua proses akan mengikut undang-undang yang berlaku.

Halangan Undang-Undang

Walau bagaimanapun, pembebasan Thaksin mungkin tidak menamatkan segala masalah undang-undang yang dihadapinya. Pendakwa raya masih mempertimbangkan untuk mendakwa beliau atas tuduhan menghina monarki semasa wawancara media pada tahun 2015. Ini boleh membuka babak baru dalam perjalanan undang-undang Thaksin Shinawatra, yang selama ini dipenuhi dengan kontroversi dan ketidakpastian.

Spekulasi Politik

Kepulangan Thaksin pada tahun lepas bersamaan dengan kemenangan politik Srettha Thavisin sebagai perdana menteri, memunculkan spekulasi bahawa terdapat perjanjian di sebalik tabir antara Thaksin dan musuh kuatnya dalam penubuhan tentera diraja Thailand. Walau bagaimanapun, sekutu Thaksin dan kerajaan menolak dakwaan tersebut, menyebutnya sebagai spekulasi tanpa asas.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Beras Madani: Hanya Cadangan Syed Hussin dan Bukan Keputusan Kerajaan – Mohamad Sabu

Read Next

9 Tips SEO untuk Membantu Anda Kekal Pada Kedudukan No. 1 di Google

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.