The Malaysia Post

Barcelona Menang LaLiga Selepas Berjaya Tewaskan Espanyol 4-2

Pada hari Ahad, Barcelona meraih gelaran LaLiga ke-27 mereka dan yang pertama dalam empat tahun selepas dua gol pada separuh masa pertama daripada Robert Lewandowski membantu mereka memenangi kemenangan mudah 4-2 menentang saingan bandar, Espanyol.

Barca kini memperoleh 85 mata daripada 34 perlawanan dan meningkatkan keunggulan mereka kepada 14 mata yang tidak mungkin dikejar oleh Real Madrid yang berada di tempat kedua.

Namun, tidak banyak masa untuk bersorak gembira, kerana selepas perlawanan, para peminat Espanyol yang membanjiri padang membuatkan pasukan Barca terpaksa segera meninggalkan padang semasa mereka ingin meraikan gelaran juara.

Kekecohan Berlaku Perlukan Campur Tangan Polis

Menurut jurulatih Barca, Xavi Hernandez selepas perlawanan, adalah normal untuk meraikan tetapi bukan dengan cara yang tidak menghormati orang lain.

Namun, kadang-kadang disebabkan sukar untuk mengawal, oleh sebab itu, beliau arahkan pemain supaya beredar.

Jurulatih Espanyol, Luis Garcia mempunyai pandangan yang berbeza mengenai tindakan penyokong-penyokong tempatan yang menyebabkan satu kejadian di lorong berlaku dan polis terpaksa campur tangan.

Menurutnya, walaupun beliau tidak melihatnya, tetapi melalui penerangan yang di buat, baginya ia bukanlah sesuatu yang membanggakan.

Beliau menentang keras segala bentuk tindakan ganas dan telah mengambil telah mengambil langkah-langkah keselamatan namun tidak berjaya pada akhirnya.

Baca lagi | Kesilapan De Gea Buat Manchester United Kalah 1-0 Ke Atas West Ham

Barca adalah pasukan yang lebih baik berbanding Espanyol yang terpinggir, berada di tempat kedua dari bawah dan berjuang untuk mengelakkan kemasukan liga bawah, serta membuka jaringan dengan sepakan dekat oleh Lewandowski untuk membuka kedudukan awal.

Alejandro Balde, yang membantu membuka jaringan oleh Lewandowski, mencetak gol kedua Barca dengan sepakan mudah dari hantaran Pedri pada minit ke-20.

Lewandowski menambah keunggulan Barca lima minit sebelum rehat dengan sepakan dekat lain daripada hantaran Raphinha.

Baca juga | Separuh Akhir Liga Juara Eropah, AC Milan dan Inter Milan akan bertembung di San Siro

Dua Gol Berjaya Diperoleh Espanyol

Bek Jules Kounde mencipta gol keempat Barca pada minit ke-53 dengan sepakan kepala, sebelum Javi Puado dan Joselu menjaringkan gol saguhati bagi Espanyol.

Barcelona telah memenangi 27 daripada 34 perlawanan mereka musim ini, dengan penjagaan pertahanan yang cemerlang menjadi pendorong utama bagi kejayaan mereka, di mana mereka hanya kehilangan 13 gol, jumlah paling sedikit di antara lima liga teratas di Eropah.

Di kandang sendiri, angka pertahanan mereka lebih mengagumkan dengan hanya dua gol yang diterima, satu daripadanya melalui penalti dan yang satu lagi gol sendiri.

Mereka merupakan pencetak gol tertinggi kedua dalam divisyen ini, dengan menjaringkan 64 gol, dan Lewandowski menjadi pencetak gol terbanyak LaLiga musim ini dengan mencipta 21 gol, empat gol lebih banyak daripada Karim Benzema dari Real Madrid.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Foto Berpegangan Tangan Cetus Spekulasi Taylor Swift, Matty Healy Bercinta

Read Next

Konvensyen Perpaduan Tidak Mampu Halang Kekuatan ‘gelombang hijau’ Perikatan Nasional

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.