The Malaysia Post

Pemain Rusia, Belarusia menyeru kepada keamanan ketika konflik Ukraine berkecamuk

Daniil Medvedev dari Rusia dan Aryna Sabalenka dari Belarus menggesa perdamaian di tengah-tengah konflik yang berterusan di Ukraine yang menyebabkan pegawai tenis melucutkan sebarang sebutan mengenai negara asal mereka daripada kejohanan tenis Indian Wells.

Rusia menyerang Ukraine pada 24 Februari dalam serangan terbesar ke atas negara Eropah sejak 1945. Rusia menggelar tindakan itu sebagai “operasi ketenteraan khas”.

“Mesej saya sentiasa sama — saya mahukan keamanan di seluruh dunia,” kata pemain nombor satu dunia Medvedev kepada pemberita pada malam sebelum aksi ATP pusingan pertama di padang pasir California Selatan.

“Saya rasa setiap pemain tenis akan berkata perkara yang sama.”

Sesungguhnya, sokongan untuk rakyat Ukraine telah mencurah-curah daripada komuniti tenis.

Bekas pemain nombor satu dunia Maria Sharapova dan Andy Murray telah berjanji untuk menyokong dana bantuan untuk kanak-kanak yang terjejas oleh pencerobohan itu.

Dua juta orang – kebanyakannya wanita dan kanak-kanak – kini telah melarikan diri dari Ukraine.

Iga Swiatek dari Poland menggalakkan orang ramai menyokong organisasi kemanusiaan dan berkata dia berbangga kerana negaranya telah menerima pelarian.

Dia akan memakai reben kecil dalam warna bendera Ukraine apabila dia bertanding di kejohanan itu dan berharap orang lain akan melakukan perkara yang sama.

“Jika pemain lain berasa mampu menyokong Ukraine dengan isyarat simbolik ini, kami menyediakan lebih banyak reben ini dan boleh memberi anda sedikit,” tulisnya dalam tweet pada hari Rabu.

Sabalenka, yang negara asalnya telah menjadi tempat pencerobohan Rusia, memberitahu wartawan dia bersedia memakai reben Ukraine.

“Saya berasa sangat sedih dan sangat sedih dengan warga Ukraine yang kehilangan tempat tinggal mereka semasa perang,” kata Sabalenka, yang seperti Medvedev adalah pilihan utama pada kejohanan itu.

“Saya benar-benar bimbang mengenainya tetapi malangnya ia bukan di bawah kawalan saya.

“Saya hanya mengharapkan kedamaian.”

Walaupun pemain Rusia dan Belarus tidak akan dikenal pasti dengan simbol negara mereka, Dayana Yastremska dari Ukraine, yang melarikan diri dari keganasan bersama adik perempuannya, tampil untuk perlawanan pusingan pertamanya pada malam Rabu dengan memakai bendera biru dan kuning negaranya.

Baca Lagi | Pemain Rusia, Belarusia menyeru kepada keamanan ketika konflik Ukraine berkecamuk

Yastremska, yang telah memenangi tiga kejuaraan WTA, berjanji untuk mendermakan wang hadiahnya daripada mara ke final Terbuka Lyon hujung minggu lalu kepada usaha bantuan Ukraine.

Read Previous

Booker membintangi Suns menewaskan Heat untuk mengesahkan tempat playoff NBA

Read Next

Malaysia, Indonesia akan menandatangani MoU mengenai pekerja asing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.