The Malaysia Post

Assad Syria melawat UAE, lawatan pertama ke negara Arab sejak perang

Presiden Syria Bashar al-Assad mengadakan perbincangan di Emiriah Arab Bersatu semalam, lawatan rasmi pertamanya ke negara Arab sejak perang saudara meletus pada 2011, kata media negara UAE.

Pertemuan itu adalah petanda terbaharu hubungan hangat antara Syria dan UAE, yang telah memutuskan hubungan dengan Damsyik pada Februari 2012.

Assad bertemu dengan pemerintah de facto UAE, Putera Mahkota Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, membincangkan “hubungan persaudaraan” antara kedua-dua negara, lapor agensi berita WAM.

Mereka juga membincangkan usaha untuk “menyumbang kepada penyatuan keselamatan, kestabilan dan keamanan di rantau Arab dan Timur Tengah”, tambahnya.

Sheikh Mohammed berkata beliau berharap lawatan itu akan “membuka jalan kepada kebaikan, keamanan dan kestabilan untuk diguna pakai di Syria dan seluruh rantau”, kata WAM.

Pasangan itu juga membincangkan cara “memelihara integriti wilayah Syria dan penarikan pasukan asing dari negara itu,” katanya, serta cara menyediakan “sokongan politik dan kemanusiaan untuk Syria”.

Agensi berita negara SANA Syria berkata pertemuan itu membantu “menguatkan kerjasama” antara kedua-dua pihak.

Gambar-gambar yang dikeluarkan oleh presiden Syria juga menunjukkan pertemuan Assad dengan pemerintah Dubai Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum semasa lawatan sehari itu.

Ekonomi Syria telah dilanda konflik selama sedekad dan sekatan yang melelahkan, dan Liga Arab menggantung Damsyik selepas perang meletus 11 tahun lalu.

Pada Disember 2018, UAE membuka semula kedutaannya di Damsyik, mencadangkan usaha untuk membawa kerajaan Syria kembali ke kawasan Arab.

Langkah itu diikuti dengan gesaan UAE pada Mac tahun lalu agar Syria kembali ke Liga Arab – telah menjadi penyokong utama penggantungannya.

Pada November, diplomat tertinggi UAE bertemu Assad di ibu negara Syria buat kali pertama sejak konflik bermula, satu langkah yang mencetuskan kecaman AS terhadap usaha untuk menormalkan hubungan dengan “diktator”.

Kira-kira setengah juta orang telah terkorban dan berjuta-juta orang telah kehilangan tempat tinggal sejak konflik meletus pada 2011, selepas protes seluruh negara terhadap kerajaan dipenuhi dengan tindakan keras yang kejam.

Ia meningkat menjadi perang yang dahsyat dan kompleks yang menarik ramai pelakon termasuk kumpulan jihad dan kuasa serantau dan antarabangsa.

Baca Lagi | Assad Syria melawat UAE, lawatan pertama ke negara Arab sejak perang

UAE adalah salah satu daripada enam negara anggota Majlis Kerjasama Teluk yang mengambil sikap keras terhadap Damsyik pada 2012 dan akhirnya mengiktiraf kumpulan payung pembangkang sebagai wakil Syria.

Read Previous

Pelantikan Pan Gon sebagai ketua jurulatih Harimau Malaya satu langkah positif

Read Next

Hajiji says BN not part of newly-registered Gabungan Rakyat Sabah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.