The Malaysia Post

Hajiji says BN not part of newly-registered Gabungan Rakyat Sabah

Barisan Nasional (BN) is not officially part of the newly-registered Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Pengerusi pro-temnya, Datuk Seri Hajiji Noor, semalam mengumumkan hanya Bersatu, Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dan Parti Maju Sabah (SAPP) secara rasmi menjadi sebahagian daripada gabungan itu.

Sebelum pendaftarannya, GRS terdiri daripada Perikatan Nasional Sabah (Bersatu, STAR, SAPP, PAS dan Gerakan), Barisan Nasional (Umno, PBRS, MIC dan MCA) dan PBS yang menewaskan kerajaan negeri Warisan-plus pada pilihan raya negeri Sabah pada 2020 .

Hajiji berkata ketiadaan Umno dan rakan BNnya dalam GRS tidak akan menjejaskan kestabilan politik di Sabah.

Ketua menteri berkata ini kerana BN masih sekutu dan sebahagian daripada kerajaan negeri.

“Kami bersama Umno dan BN dalam kerajaan gabungan GRS,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pertama GRS selepas pendaftarannya.

“Pendaftaran GRS adalah satu langkah bersejarah yang bertujuan untuk mencapai kestabilan politik di Sabah, dengan Umno dan Barisan Nasional sebagai sekutu kami.

“Dengan menggunakan logo GRS, kami berharap gabungan ini dapat mengukuhkan kerjasama dan perpaduan demi kemajuan dan pembangunan negeri,” katanya.

“Dengan pendaftaran GRS, ini merupakan lembaran baharu dalam sejarah politik Sabah,” katanya.

Timbalan pengerusi pro-tem GRS ialah presiden PBS Datuk Seri Maximus Ongkili, ketua STAR Datuk Seri Jeffrey Kitingan dan presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee. Timbalan Ketua Bersatu Sabah Datuk Masidi Manjun ialah setiausaha agung.

Pelantikan naib pengerusi akan dibincangkan dalam mesyuarat kedua.

Hajiji berkata, beliau yakin Sabah tidak akan mengalami konflik politik yang sama antara Umno dan Bersatu di Semenanjung Malaysia, walaupun tanpa Umno dan BN dalam GRS.

“Dalam politik ada banyak kemungkinan tetapi apa yang berlaku di Melaka dan Johor tidak sama dengan Sabah,” katanya sambil menambah apa yang berlaku di Semenanjung Malaysia tidak akan menjejaskan keadaan politik di Sabah.

Hajiji juga berkata pelancaran rasmi untuk GRS akan diadakan sebelum akhir Mei dan gabungan itu dijangka bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15.

Mengenai parti lain yang ingin menyertai gabungan itu, beliau berkata satu jawatankuasa akan dibentuk untuk mengkaji dan menyemak permohonan mereka.

“Kami akan mempertimbangkan mana-mana pihak yang ingin menyertai GRS. Pada masa ini kita ada Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat dan Usno Baru menyatakan hasrat mereka untuk bersama GRS,” tambahnya.

Baca Lagi | Hajiji says BN not part of newly-registered Gabungan Rakyat Sabah

Mengenai gesaan ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak untuk mempunyai satu pertiga perwakilan di Parlimen, Hajiji berkata beliau menyokongnya.

“Kami akan meneruskan perkara ini. Saya menyokong supaya Sabah mempunyai lebih banyak kerusi parlimen. Ini adalah sebahagian daripada apa yang telah kita persetujui apabila kita bersetuju untuk membentuk Malaysia bersama-sama,” katanya.

Read Previous

Assad Syria melawat UAE, lawatan pertama ke negara Arab sejak perang

Read Next

Pejuang untuk terus ‘berjuang’ tetapi akan belajar daripada cara yang gagal selepas tewas di Johor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.