The Malaysia Post

Arul Kanda: Najib bimbang laporan audit 1MDB boleh menjadi peluru politik terhadapnya

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika itu bimbang laporan audit ketua juruaudit negara yang lengkap mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) akan diputar belit secara politik sehingga merugikan beliau, kata bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy kepada Mahkamah Tinggi hari ini.

Arul Kanda berkata inilah sebabnya Najib meminta beliau menghadiri mesyuarat pada 24 Februari 2016,

apabila pindaan kepada laporan itu dibincangkan antara ketua juruaudit negara, Arul Kanda, dan pegawai kerajaan, walaupun dokumen itu sedia untuk dibentangkan kepada orang awam Parlimen. Jawatankuasa Akaun (PAC).

“Jadi, saya menerima panggilan telefon daripada Datuk Seri Najib pada 23hbsehari sebelumnya, dan dia meminta saya menghadiri mesyuarat itu atas kapasiti saya sebagai presiden 1MDB,” katanya.

Apabila ketua pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram bertanya sama ada Najib telah menjelaskan mengapa Arul Kanda perlu menghadiri mesyuarat itu, beliau berkata ya.

“Jadi, ada beberapa alasan yang dikemukakan oleh Datuk Seri, antara sebab utama adalah untuk mempertahankan kepentingan syarikat, beliau juga menyebut untuk memastikan Jabatan Audit berada dalam skop audit iaitu untuk mengesahkan akaun. daripada 1MDB.

“Dan dia juga menyebut bahawa dia mempunyai beberapa kebimbangan bahawa kandungan laporan itu boleh diputar dari perspektif politik,” tambah Arul Kanda.

Ditanya sama ada beliau terpengaruh dengan apa yang diberitahu Najib kepadanya ketika menghadiri mesyuarat 24 Februari, Arul Kand berkata: “Saya ada dalam fikirannya, memastikan kepentingan syarikat dilindungi, memastikan skop audit adalah relevan kepada terma rujukan Jabatan Audit Negara dan ya, saya juga terfikir kebimbangan bahawa penemuan dalam laporan itu boleh diputar secara politik.”

Sri Ram: Berputar hingga merugikan siapa?

Arul Kanda: Pemahaman saya ia akan merugikan Datuk Seri.

Sri Ram: Datuk Seri yang mana?

Arul Kanda: Datuk Seri Najib.

Arul Kanda memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-15 dalam perbicaraan rasuah Najib berhubung pindaan laporan audit 1MDB ketua juruaudit negara itu.

Dalam perbicaraan ini, Najib dituduh sebagai perdana menteri ketika itu dan kemudiannya menteri kewangan menyalahgunakan kedudukannya antara 22 Februari 2016 dan 26 Februari 2016 untuk menerima kepuasan diri dalam bentuk perlindungan daripada tindakan sivil atau jenayah atas peranannya dalam pengendalian operasi 1MDB, dengan mengarahkan pindaan kepada laporan ketua juruaudit negara mengenai 1MDB — yang telah pun dimuktamadkan dan sedia untuk dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) badan pemantau parlimen — sebelum akhirnya dibentangkan kepada PAC.

Baca Lagi | Arul Kanda: Najib bimbang laporan audit 1MDB boleh menjadi peluru politik terhadapnya

Arul Kanda didakwa bersubahat dengan Najib, tetapi Mahkamah Tinggi hari ini membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya Arul Kanda dipanggil sebagai saksi pendakwaan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bagaimana Beyonce dan Drake menghidupkan semula muzik rumah tahun 90-an

Read Next

Kerjasama Jungkook, Charlie Puth mendahului iTunes di 93 negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.