The Malaysia Post

Bagaimana Beyonce dan Drake menghidupkan semula muzik rumah tahun 90-an

Tidak ada keraguan tentangnya: kami akan menari mengikut bunyi muzik rumah musim panas ini. Penyanyi rap Kanada Drake mewar-warkan kebangkitan semula genre utama tahun 1990-an ini dengan album terbarunya Honestly, Nevermind, sebelum Beyoncé menyusul dengan single baharunya Break My Soul. Inilah imbas kembali sejarah pergerakan muzik yang telah lama dipandang remeh ini.

Drake nampaknya pasti bahawa kebangkitan muzik rumah ada pada kad.

Malah, dia sangat yakin dengannya sehingga dia mendapat banyak inspirasi daripada genre muzik ultra-danceable ini apabila membuat album ketujuh dan terbaharunya

Honestly, Nevermind

yang dikeluarkan secara tidak dijangka pada 17 Jun. Dengan bunyi rumahnya, rekod ini berbeza dengan Gaya biasa penyanyi rap Kanada. Ini adalah kali pertama Drake mengeluarkan album yang menandakan rehat yang begitu jelas dengan gabungan rap, R’n’B dan pop yang membina kejayaannya.

Dan dia bukan satu-satunya yang mendapat inspirasi daripada muzik rumah untuk projek muzik baru-baru ini. Beyoncé telah melalui laluan yang sama dengan Break My Soul, single pertama daripada album ketujuhnya, Renaissance, yang akan dikeluarkan pada 29 Julai. Lagu baharu ini berdasarkan lagu klasik 90-an, Show me Love oleh Robin S, serta trek Explode oleh Big Freedia.

Kedua-dua lagu yang sangat berbeza ini digabungkan dalam lagu yang sangat berirama, di mana “Queen Bey” menyentuh keinginan kami untuk membebaskan diri dan kembali ke sana selepas wabak itu. “Dengan semua pengasingan dan ketidakadilan sepanjang tahun lalu, saya fikir kita semua sudah bersedia untuk melarikan diri, mengembara, mencintai, dan ketawa lagi,” kata artis itu kepada Harper’s Bazaar tahun lepas mengenai album yang akan datang. “Saya merasakan kebangkitan muncul, dan saya mahu menjadi sebahagian daripada memupuk pelarian itu dalam apa jua cara yang mungkin.”

Genre muzik yang muncul daripada abu disko Wacana emansipatori ini sangat sesuai dengan genre rumah, kerana aliran muzik ini muncul pada penghujung tahun 80-an di Chicago dan New York daripada abu disko. Pada asalnya adalah DJ seperti Larry Levan dan Frankie Knuckles, bosan menggaru 45s untuk bersuka ria sepanjang malam. Mereka kemudian meninggalkan meja putar mereka untuk pensintesis, mesin dram dan pensampel.

Alat amatur ini membolehkan mereka mencipta jenis muzik baharu yang dicirikan oleh rentak yang minimum, garis bass yang hampir dengan funk dan, di atas semua, ekstrak yang sangat pendek dari single terkenal seperti Michael Jackson’s Rock With You atau Let No Man Put Asunder oleh Pilihan Pertama. Kejayaan adalah serta-merta. Gerombolan burung hantu malam, terutamanya dari masyarakat Hitam dan Latin, akan berkumpul di kelab malam seperti Paradise Garage di New York dan Gudang di Chicago untuk menari mengikut rentak muzik rumah.

Sehingga tahun 1986, genre muzik ini dieksport ke peringkat antarabangsa, terutamanya ke UK. Pada tahun itu, Love Can’t Turn Around oleh Farley Funk dan Jesse Saunders membuat penampilan mengejut dalam carta British. Satu lagi lagu lambang genre, Jack Your Body oleh Steve Hurley, malah mengungguli carta UK setahun kemudian. Tidak lama kemudian, muzik rumah hilang dari kelab bawah tanah dan mula menarik minat bintang hebat seperti Madonna, Janet Jackson dan Paula Abdul.

Baca Lagi | Bagaimana Beyonce dan Drake menghidupkan semula muzik rumah tahun 90-an

Walaupun muzik rumah cepat melahirkan spin-off dan produk sampingan, ia tidak pernah berhenti memberi pengaruh besar kepada industri muzik. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa genre itu kembali dalam carta, didorong oleh orang-orang seperti Beyoncé dan Drake. Kemungkinan pemuzik lain akan mengikut jejak mereka. Nenek moyang muzik rumah, disko, mengalami kebangkitan yang sama dua tahun lalu. Pada masa itu, Kylie Minogue malah menamakan album ke-15 dan terbarunya Disco. Berapa lama sebelum kita boleh melihat album yang dipanggil House Music… ? — Studio ETX

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Fifa menambah had skuad kepada 26 untuk Piala Dunia

Read Next

Arul Kanda: Najib bimbang laporan audit 1MDB boleh menjadi peluru politik terhadapnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.