The Malaysia Post

Anwar: MoU Pakatan-Putrajaya terbatal sekiranya undang-undang anti lompat tidak bermesyuarat di Parlimen akan datang

Memorandum persefahaman (MoU) Pakatan Harapan (PH) dengan kerajaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan luput secara automatik jika kerajaan gagal membentangkan cadangan undang-undang untuk melarang lompat parti bulan depan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Pembangkang itu berkata gabungan PH telah mengingatkan perdana menteri tentang keperluan ini untuk mengekalkan MoU bersejarah bagi kestabilan politik negara.

“Kami bertiga (pemimpin PH dari PKR, DAP dan Parti Amanah Negara) telah membangkitkan perkara pembentangan undang-undang anti lompat dengan Ismail ketika bertemu baru-baru ini.

“MoU itu mesti diteruskan dengan pembentangan undang-undang anti-lompat yang dijadualkan pada persidangan Parlimen akan datang yang akan berakhir pada Mac.

“Jika dia bersetuju, rundingan boleh diteruskan. Jika tidak, MoU dengan kerajaan persekutuan akan terbatal secara automatik,” kata Anwar semasa berucap pada majlis pelancaran jentera pilihan raya PH + Malaysian United Democratic Alliance (Muda) Johor di Pulai Springs Resort di sini hari ini.

Turut hadir Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Susulan tuntutan pemimpin PKR itu, timbalan presiden Amanah Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata PH memandang serius perkara itu kerana gabungan itu menganggap perkara itu sebagai garis merah.

“Kerajaan perlu segera membentangkan Rang Undang-undang anti-lompat menjelang Mac.

“Jika gagal berbuat demikian, kami (Pembangkang) akan menarik diri daripada memorandum persefahaman.

“Malah, sudah pun dipersetujui dalam MoU bahawa kita boleh tarik balik jika senarai tuntutan kita tidak dipenuhi,” jelas Salahuddin di luar acara.

Salahuddin, yang juga ahli jawatankuasa transformasi dan kestabilan politik PH, berkata tanggungjawab itu terletak pada kerajaan.

Bagaimanapun, Salahuddin menyatakan keyakinannya bahawa rang undang-undang itu akan dibentangkan tepat pada masanya.

Ahli Parlimen Pulai yang juga ADUN Simpang Jeram itu menambah, komitmen yang ditunjukkan kerajaan amat menggalakkan.

Terdapat gesaan untuk undang-undang anti-lompat berikutan kejatuhan beberapa pentadbiran negeri, khususnya kerajaan Sabah pada 2020.

Rang undang-undang itu adalah sebahagian daripada MoU mengenai transformasi dan kestabilan politik, meliputi enam bidang utama, yang ditandatangani pada 13 September lalu oleh Ismail dan majlis presiden PH yang terdiri daripada Anwar, Lim, Mohamad Sabu, dan presiden Upko Wilfred Madius Tangau.

Ia bertujuan untuk mewujudkan kestabilan politik yang diperlukan untuk menangani pandemik Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara.

Baca Lagi | Anwar: MoU Pakatan-Putrajaya terbatal sekiranya undang-undang anti lompat tidak bermesyuarat di Parlimen akan datang

Bulan lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengumumkan di Dewan Rakyat bahawa rang undang-undang anti-lompat akan dibentangkan di Parlimen apabila ia bermesyuarat pada 28 Febuari.

Read Previous

Hong Kong lapor rekod kes Covid, minta bantuan China

Read Next

Badan Peguam Malaysia menggesa Singapura tidak menghukum mati orang Sabah dengan IQ 67

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.