The Malaysia Post

Anime ‘Demon Slayer’ ditetapkan untuk menjatuhkan Ghibli klasik untuk mahkota box office Jepun

Anime-‘Demon-Slayer-ditetapkan-untuk-menjatuhkan-Ghibli-klasik-untuk-mahkota-box-office-Jepun

Epik anime di mana seorang remaja memburu dan memenggal kepala syaitan telah menjadi sensasi mengejutkan pawagam Jepun semasa wabak itu, dan tidak lama lagi boleh menjadi filem terlaris negara sepanjang masa.

Demon Slayer, sebuah filem penuh berdasarkan siri manga yang mengancam akan menurunkan Studio Spirited Away, Ghibli Studio, kisah fantasi 2001 yang memenangi Oscar untuk ciri animasi terbaik.

Kisah Tanjiro, yang kehidupannya berubah ketika keluarganya terbunuh dalam serangan syaitan, telah mengambil ¥ 30.3 bilion (RM1.2 bilion) di pawagam sejak dilancarkan pada bulan Oktober.

Pada satu tayangan baru-baru ini di Tokyo, sekumpulan teman wanita memberitahu AFP mereka datang untuk menonton filem itu kerana “ini adalah topik hangat” di Jepun.

Melukis garis panjang di seluruh negara, Demon Slayer telah menghantar Titanic dari tempat nombor dua dan melihat ke trek untuk mengalahkan klasik Hayao Miyazaki menjelang Krismas.

Baca Lagi | Filem Yasmin Ahmad yang popular ‘Rabun’, ‘Mukhsin’ dan ‘Talentime’ akan disiarkan di Netflix minggu ini

Tetapi minggu ini, terdapat perubahan plot: jumlah penjualan filem Ghibli diubah ke atas untuk mengambil kira pelepasan semula pada musim panas – meningkatkan pengambilannya menjadi 31.7 bilion and dan mengurangkan Demon Slayer sedikit lebih lama.

Kejayaan filem baru ini muncul walaupun – dan mungkin kerana – wabak itu, dengan orang-orang di Jepun didesak untuk mengelakkan orang ramai, menjadikan kebanyakan bentuk hiburan massa yang lain tidak diizinkan.

Jepun telah menyaksikan wabak virus yang agak terhad, dengan kurang dari 2.600 kematian setakat ini, walaupun jumlah kes baru direkodkan dalam beberapa minggu terakhir.

Negara ini belum melaksanakan tindakan penutupan ketat yang dilihat di tempat lain dan pawagam sebahagian besarnya tetap terbuka, walaupun dengan sekatan termasuk memakai topeng.

Kempen pemasaran yang canggih, termasuk ikatan dengan kedai dan restoran, dan pelakon terkenal yang menyuarakan watak-watak juga telah membantu meningkatkan filem ini – yang tajuk utamanya adalah Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba the Movie: Mugen Train.

Baca Lagi | Jangan putus asa dengan Anwar dan Reformasi, kata MB Selangor kepada penyokong Pakatan

Filem ini, yang dibuat pada era Taisho 1912-26 Jepun, memulakan hidup pada tahun 2016 sebagai siri manga yang diterbitkan dalam majalah komik popular Shonen Jump.

Popularitinya bertambah ketika diadaptasi ke dalam serial anime yang disiarkan di televisyen, dan penjualan manga meningkat pada musim bunga ini ketika pemerintah Jepang mendesak penduduk untuk tinggal di rumah untuk membendung penyebaran Covid-19.

Pelepasan musim bunga filem itu diturunkan pada bulan Oktober, “pada masa ketika ada rasa aman” kerana jangkitan di Jepun menurun dan orang merasa lebih selesa pergi ke pawagam, kata Ijima.

Kejayaannya telah menjadi titik terang yang jarang berlaku dalam keadaan ekonomi yang mengiringi wabak di Jepun. Satu institusi penyelidikan menganggarkan keseluruhan siri telah menghasilkan kesan ekonomi sebanyak 0 270 bilion di Jepun sahaja.

Read Previous

Lazada Malaysia dalam prestasi memecahkan rekod sepanjang 12.12 Grand Sale

Read Next

Microsoft mengatakan bahawa ia menemui perisian mencurigakan dalam sistemnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here