The Malaysia Post

30 Tempat Berhantu di Singapura dan Kisah Mengerikan

Singapura adalah sebuah bandar yang penuh dengan sejarah yang kaya dan kisah-kisah ghaib. Cerita hantu telah menjadi sebahagian daripada budaya Singapura, dan ramai penduduk tempatan telah membesar mendengar tentang tempat-tempat berhantu di kejiranan mereka. Dalam artikel ini, kita akan menyelidiki 30 tempat paling berhantu di Singapura, mendedahkan kisah-kisah yang menggembirakan yang menjadikan mereka terkenal.

1. Hillview Mansion

Hillview Mansion pernah menjadi harta kediaman yang besar, tetapi pembinaannya tiba-tiba berhenti kerana kemalangan tragis. Nyonya pemilik jatuh mati dari balkoni, yang membawa kepada khabar angin kehadiran hantu beliau. Pada tahun 2006, rumah itu dirobohkan, dan tanah runtuh misteri diikuti, menguburkan sebarang jejak Hillview Mansion.

2. Taman Alam Bukit Batok

Taman ini menyaksikan peristiwa tragis semasa Perang Dunia II dan jenayah yang belum terpecahkan. Pengunjung telah melaporkan penampakan hantu dan juga pertemuan dengan roh jahat. Kawasan tasik quarry terutamanya terkenal dengan aktiviti paranormal.

3. Blok 99 Bedok North Ave 4

Blok Bedok ini terkenal dengan kisah menghantui yang melibatkan tragedi keluarga. Cerita ini melibatkan satu siri peristiwa yang mengganggu dan bunyi yang tidak dapat dijelaskan, yang menyebabkan beberapa orang percaya bahawa roh-roh Almarhum masih berlama-lama.

4. Changi Chalets

Chalet Changi mempunyai reputasi untuk menghantui. Pengunjung telah melaporkan fenomena menakutkan, termasuk cap tangan misteri di tingkap, ketukan aneh, dan sosok wanita hantu.

5. Neo Tiew HDB Estate

Tanah yang terbengkalai ini dipercayai dihantui oleh roh-roh yang tinggal di pokok pisang. Tindakan seorang penjudi yang ceroboh, yang membuat marah roh, membawa kepada transformasi kejiranan menjadi tempat yang menyeramkan.

6. Old Tampines Road

Penunggang basikal dan pemandu teksi telah melaporkan pertemuan ghaib di jalan berkabut ini, termasuk bertemu dengan seorang wanita yang hilang dan bau frangipani yang berkaitan dengan pontianaks.

7. Rumah Matilda

Matilda House dikatakan dilindungi oleh roh nenek moyang. Pekerja pembinaan meninggal dunia secara misteri apabila usaha dibuat untuk merobohkannya. Khabar angin berterusan bahawa rumah itu masih dimiliki.

8. Jambatan Merah Politeknik Singapura

Jambatan ini dikatakan berhantu kerana kejadian tragis yang melibatkan seorang pelajar. Noda darah dan tokoh hantu telah dilaporkan, menjadikannya lokasi yang menggelitik tulang belakang.

9. Jalan Mempurong

Jalan ini terkenal sebagai salah satu tempat yang paling berhantu di Singapura. Hantu di sini digambarkan sebagai agresif dan jahat, malah dukun tempatan datang ke sini untuk melepaskan entiti gelap.

Baca lagi | Kes Terkini Remaja Mencemaskan Diri Sendiri ‘Membimbangkan’, kata Presiden Singapura

10. Stesen MRT Woodleigh

Dibina di bawah tanah perkuburan Bidadari lama, stesen ini telah melihat tokoh hantu dan pocong. Dipercayai bahawa roh-roh kubur yang terganggu masih menghantui kawasan itu.

11. Spooner Estate

Penduduk Spooner Estate telah mengalami perubahan bayangan, bunyi bisikan, dan langkah kaki, mungkin disebabkan oleh tempoh lama kekosongan dan bunuh diri di kawasan itu.

12. Bunker Marsiling

Penyiasat Paranormal telah menemui tenaga paranormal yang luar biasa di sini, menjadikannya tempat yang menyeramkan. Kadal gergasi dan air setinggi lutut semasa hujan menghalang pengunjung.

13. Hospital Changi Lama

Hospital ini mempunyai sejarah yang gelap, dengan laporan tangisan dan jeritan dari tahanan perang dunia ii masih bergema di dalam dindingnya. Tokoh-tokoh bayangan dan roh-roh dendam telah dilihat.

14. Stesen MRT Bishan

Dibina di atas tanah perkuburan lama Kwong Wai Siew Peck San Theng, stesen ini mempunyai perarakan pengebumian hantu, penampakan tanpa kepala, dan penumpang hantu.

15. Devil’s Bend di Old Upper Thomson Road

Dikenali kerana kemalangan dan bunuh diri, jalan ini dihantui oleh mereka yang kehilangan nyawa di sana. Pemandu teksi melaporkan pertemuan menakutkan, termasuk seorang wanita berbaju putih.

16. Caldecott Hill Estate

Caldecott Hill Estate, berhampiran ibu pejabat Mediacorp lama, terkenal dengan kejadian ghaib. Kepala tanpa badan, peristiwa misteri dengan kostum, dan cerita menakutkan dikaitkan dengan kawasan ini.

17. Pulau Ubin

Dikenali sebagai” bukit berhantu”, Bukit Puaka di Pulau Ubin dipercayai dihantui oleh seorang gadis jerman yang jatuh dan mati. Penampakan hantu dan mimpi aneh telah dilaporkan.

18. Lim Chu Kang Road

Jalan ini terkenal dengan pertemuan Hantu, termasuk penumpang yang hilang secara misteri dari teksi dan lelaki NS yang menghadapi penampakan bayangan.

19. Hospital View Road

Hospital View Road yang ditinggalkan adalah sebuah institusi mental dan kemudian sebuah pondok asrama pekerja. Noda darah, bau frangipani, dan penjaga hantu telah dilaporkan.

20. Rumah Woodneuk

Terletak di kawasan hutan, Woodneuk House dikatakan didiami oleh hantu hamba dan penduduk British. Ketiadaan misterinya dari peta menambah reputasi menakutkannya.

Baca lagi | Penjenayah China Semakin Meluas ke Asia Tenggara, Singapura – Pakar

21. Menara bunuh diri di Taman Pasir Ris

Kejadian tragis menjadikan menara ini sebagai salah satu tempat berhantu yang paling ditakuti di Singapura. Pengunjung melaporkan tenaga jahat, tangisan hantu, dan sensasi yang mengganggu.

22. Macritchie Reservoir

Lokasi yang tenang ini mempunyai bahagian hauntings, termasuk kubur air, makam misteri, dan legenda bunuh diri beramai-ramai tentera Jepun.

23. Menara Amber Beacon di Taman Pantai Timur

Selepas serangan kejam pada tahun 1990, laporan seorang wanita berbaju putih menghantui menara, bunyi meratap, dan noda darah segar di langkahnya telah beredar.

24. Waduk Bedok

Rentetan bunuh diri di Bedok Reservoir antara 2011 dan 2012 meninggalkan warisan yang menggigil. Laporan termasuk tangisan hantu, sensasi ditarik ke dalam air, dan banyak lagi.

25. Muzium Nasional Singapura

Bekas pengarah muzium, Carl Alexander Gibson-Hill, dikatakan menghantui muzium itu. Titik sejuk, tokoh hantu, dan penampakan tokoh dalam jubah seperti Imam telah dilaporkan.

26. Siglap Estate

Siglap, yang diterjemahkan kepada” yang gelap”, dikenali kerana hubungannya dengan alam ghaib. Penampakan Pontianak, Sejarah gelap Lembah Kematian, dan plot kubur yang didedikasikan untuk makhluk “seperti elf” semuanya menyumbang kepada reputasi menakutkannya.

27. Sentosa

Sentosa, yang pernah dipanggil” Pulau Blakang Mati”, mempunyai sejarah pertempuran lanun dan kekejaman semasa Perang. Pengunjung telah melaporkan pertemuan hantu di Fort Siloso, tarikan, dan juga pantai.

28. Pulau Tekong

Pulau ini mempunyai sejarah cerita menghantui, termasuk kematian misteri seorang rekrut, roh balas dendam, dan kanak-kanak hantu.

29. Pulau St. John

Pulau ini berfungsi sebagai pulau kuarantin dan kem tahanan perang, di mana hukuman mati kejam berlaku. Laporan termasuk jeritan, kasut berarak, dan penampakan menakutkan.

Baca lagi | Singapura Gugurkan Hong Kong, Menjadi Ekonomi Bebas Terbaik di Dunia

30. Akademi Polis Lama

Akademi polis lama, yang pernah digunakan oleh pasukan pendudukan Jepun, dikatakan dihantui oleh lembaga bayangan, bunyi tentera yang berarak, dan jejak kaki kanak-kanak yang hantu.

Kesimpulan

Tempat berhantu di Singapura penuh dengan sejarah dan kisah menakutkan yang terus memikat dan menakutkan. Sama ada anda seorang yang percaya kepada alam ghaib atau skeptis, cerita-cerita ini menambah lapisan sejuk ke permadani budaya yang kaya di bandar ini. Terokai lokasi berhantu ini jika anda berani, tetapi bersiaplah untuk pengalaman kesemutan di Lion City.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pilihan Raya Kecil Pelangai: Calon BN Mahu Meningkatkan Tahap Sosioekonomi Masyarakat Setempat

Read Next

Kemalangan antara Kereta dan Van di Gerik Mengorbankan Dua Nyawa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.