The Malaysia Post

10 Kebaikan Minyak Badam Pada Kesihatan Tubuh

Minyak Badam yang merupakan minyak serba boleh ini, yang diperbuat dari badam, boleh melakukan keajaiban untuk kesejahteraan kesihatan anda. Sekiranya anda belum melakukannya, inilah masanya untuk mengetahui kelebihan minyak badam yang luar biasa. Jom teroka manfaat besarnya pada kesihatan tubuh manusia melalui perkongsian di bawah!

Apakah minyak badam?

Minyak badam, seperti namanya, diekstrak daripada badam. Kualiti minyak badam bergantung kepada bagaimana ia diekstrak dan diproses. Terdapat dua kaedah biasa: pengekstrakan kimia dan penekanan Pengusir. Expeller pressing, yang mengekalkan lebih banyak nutrien dan rasa, adalah pilihan yang lebih sihat.

Pemprosesan Minyak Badam

Selepas pengekstrakan, beberapa minyak badam melalui proses penapisan tambahan, yang dapat menghilangkan rasa dan nutrien. Minyak badam yang tidak disempurnakan, seperti minyak badam panggang, mengekalkan rasa dan nutrien semula jadi. Kedua-dua jenis mempunyai kegunaannya.

Baca lagi | Minyak Kokum Atau Kokum Butter Yang Penuh Kebaikan Untuk Kulit Tubuh

Manfaat kesihatan minyak badam

Sama ada anda menggunakan minyak badam dalam makanan anda atau menggunakannya secara topikal, berikut adalah sepuluh faedah kesihatan yang mengagumkan:

#1. Kesihatan jantung

Minyak badam kaya dengan lemak tak tepu tunggal, lemak” baik ” yang meningkatkan kesihatan jantung. Menggantikan lemak tidak sihat dengan minyak badam dalam makanan anda dapat menurunkan tekanan darah, meningkatkan kadar lipid, dan mengurangkan risiko masalah kardiovaskular.

#2. Sumber Vitamin E

Minyak badam mengandungi vitamin E, Antioksidan yang melindungi sel anda daripada kerosakan. Vitamin ini juga menyokong sistem imun anda.

#3. Kawalan gula darah

Lemak tak tepu tunggal dalam minyak badam dapat membantu menstabilkan gula darah, terutama pada individu dengan diabetes jenis 2.

#4. Berat badan yang sihat

Bertentangan dengan kepercayaan umum, lemak sihat seperti yang terdapat dalam minyak badam dapat membantu menurunkan berat badan dan komposisi badan.

#5. Pelembap kulit

Sifat emolien minyak badam menjadikannya pelembap kulit yang hebat. Ia juga boleh membantu dengan keadaan seperti ekzema dan psoriasis.

#6. Kesihatan rambut

Minyak badam meningkatkan penampilan rambut, menjadikannya lebih halus dan lembut. Walaupun ia mungkin tidak menggalakkan pertumbuhan rambut secara langsung, ia menyediakan nutrien penting untuk rambut yang sihat.

#7. Pencegahan kerosakan kulit

Minyak badam boleh melindungi kulit anda daripada sinaran UV, mengurangkan risiko kerosakan kulit dan penuaan pramatang.

#8. Bantuan Stretch Mark

Minyak badam dapat membantu mencegah dan mengurangkan kesan regangan, terutamanya semasa kehamilan.

#9. Penyingkiran tahi telinga

Ia adalah penyelesaian yang selamat dan mudah untuk melembutkan dan mengeluarkan tahi telinga yang berlebihan.

#10. Manfaat jerawat

Sifat anti-radang dan antioksidan minyak badam dapat membantu mengurangkan keradangan dan memperbaiki kulit yang terkena jerawat.

Memasukkan minyak badam ke dalam rutin harian anda dapat memberikan banyak kelebihan kesihatan, baik di dalam mahupun di luar. Jadi, mengapa tidak anda bermula sekarang untuk menikmati faedah yang luar biasa ini?

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Jerebu: Malaysia Merekodkan Bacaan IPU Tertinggi

Read Next

Anwar Ucap Tahniah kepada Datuk Amizar Abu Adam atas Kemenangan dalam PRK DUN

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.