The Malaysia Post

10 Ahli Parlimen Didakwa Terima Tawaran Projek dan Wang Tunai untuk Sokong Kerajaan

Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, ketua sayap pemuda Bersatu, menghebohkan arena politik dengan dakwaannya bahawa 10 Ahli Parlimen Parti Pribumi Bersatu, termasuk dirinya, menerima tawaran projek dan wang tunai sebagai ganti menyokong kerajaan persekutuan. Dakwaan ini mencetuskan kontroversi sejak 14 November 2023 dan membangkitkan soalan tentang integriti dalam dunia politik Malaysia.

Tindakan ‘broker’ dan Bukti Terhadap Tawaran

Wan Ahmad Fayhsal mendedahkan bahawa “broker” telah menghampiri ahli Parlimen Bersatu dengan tawaran projek pembangunan di kawasan masing-masing. Pengendali ini, katanya, menggunakan pelbagai medium komunikasi termasuk e-mel, WhatsApp, dan pertemuan secara langsung. Beliau menyatakan bahawa 10 ahli Parlimen Bersatu sudah menjalin hubungan dengan pengendali, dan bukti terkumpul memberikan sokongan kepada dakwaannya.

Baca lagi | Khairy Jamaluddin Pertikai Pembaharuan yang Dijanjikan Anwar Ibrahim Mengenai Peruntukan Dana Ahli Parlimen

Reaksi Ahli Parlimen Bersatu dan Pembangkang

Menurut Wan Ahmad Fayhsal, tawaran tersebut hanyalah umpan, dengan niat untuk memenangi sokongan ahli Parlimen Bersatu. Ahli Parlimen Besut, Datuk Che Mohamad Zulkifly Jusoh dari PAS, turut menerima tawaran serupa. Di sisi lain, Ahli Parlimen Pendang, Datuk Awang Solahuddin Hashim, mendakwa bahawa sebaliknya; kerajaanlah yang menarik ahli Parlimen pembangkang untuk menyokong mereka.

Dakwaan dan Sikap Ketua Pembangkang

Dalam kenyataan media, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, menegaskan dakwaan serupa sebelum ini, tetapi enggan membuat laporan rasmi. Sementara itu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution, mengesahkan penerimaan laporan berkaitan, namun, sehingga kini, polis dan SPRM tidak menerima laporan rasuah, umpan, atau ugutan, ancaman terhadap empat Ahli Parlimen Bersatu yang telah pun mengisytiharkan sokongan mereka kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tindakan Selanjutnya 

Dakwaan ini mencetuskan kebimbangan tentang integriti dalam politik Malaysia. Sementara pihak berkuasa terlibat dalam siasatan, masyarakat Malaysia menantikan jawapan dan tindakan lanjut bagi memastikan amalan korupsi di kalangan wakil rakyat dapat dihapuskan. Politik Malaysia menghadapi cabaran besar untuk memulihkan keyakinan rakyat terhadap proses demokratik dan ketelusan dalam sistem politik negara.

Read Previous

TOP 10 Permainan Indie Baharu di Netflix Yang TERBAIK

Read Next

Nurul Ain Haron Selamat Dievakuasi Melalui Penghantaran Rafah Bersama Suami

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.