The Malaysia Post

Nurul Ain Haron Selamat Dievakuasi Melalui Penghantaran Rafah Bersama Suami

Gaza terus menjadi tempat konflik yang mengguncangkan, dan keadaan ini menyebabkan penderitaan dan kematian di kalangan penduduk tempatan. Pada 12 November 2023, warganegara Malaysia, Nurul Ain Haron, yang berada di kawasan konflik Gaza bersama suaminya, Mohamed AM Shaat, telah berjaya dievakuasi dengan selamat melalui Penghantaran Rafah pada pukul 8:23 malam waktu tempatan (2:23 pagi waktu Malaysia).

Kementerian Luar Negeri, dalam satu kenyataan, mengesahkan bahawa selepas kedatangan Nurul Ain dan suaminya di Penghantaran Rafah, mereka telah dihubungi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Luar Negeri Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir melalui panggilan video untuk menanyakan kesejahteraan mereka.

Evakuasi ini berjaya dilaksanakan setelah pertemuan antara Perdana Menteri dan Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi semasa lawatan kerjanya ke Mesir pada 23 Oktober, serta kerjasama lanjut oleh Kedutaan Malaysia di Kaherah dan Kedutaan Malaysia di Amman.

Keadaan Kritis di Gaza

Pada 14 Nov 2023, Nurul Ain tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, menyentuhkan bumi Malaysia dengan perasaan haru dan lega. Namun, air mata mengalir di wajahnya ketika dia bercerita mengenai keadaan di Gaza. Keadaan konflik telah meninggalkan trauma mendalam pada dirinya, dan pengalamannya mendedahkan keadaan yang sukar dipercayai oleh banyak orang.

Baca lagi | Dua Hospital Utama di Gaza Ditutup Akibat Serangan Israel

Kehidupan Sehari-hari: Keperitan Keadaan

Nurul Ain berkongsi pengalaman pahit penduduk Gaza yang terpaksa berdepan dengan kebuluran dan kekurangan bantuan asas seperti makanan dan selimut. Kilang roti terbesar di Gaza turut menjadi sasaran serangan, meninggalkan penduduk tanpa pilihan untuk mendapatkan roti harian. Pembekuan bekalan wang oleh Israel turut menyulitkan keadaan, memaksa penduduk berdepan dengan adegan keputusasaan yang sukar digambarkan.

Trauma Kematian dan Kehilangan

Nurul Ain berkongsi pengalaman mengerikan menyaksikan rumah saudara suaminya musnah akibat serangan peluru berpandu Israel. Keadaan ini mencipta keadaan penuh keputusasaan, terutamanya apabila mereka tidak dapat mengenal pasti mayat saudara tersebut. Pengalaman ini menunjukkan bahawa keadaan di Gaza semakin teruk, memburukkan lagi daripada pencerobohan Israel pada tahun 2014.

Baca lagi | Krisis di Gaza: Lebih Sejuta Penduduk Dipindahkan akibat Serangan Israel

Seruan Nurul Ain kepada Masyarakat dan Kerajaan

Nurul Ain mengambil kesempatan ini untuk menyuarakan seruannya kepada kerajaan Malaysia dan masyarakat antarabangsa. Beliau memohon gencatan senjata di Gaza dan bantuan kemanusiaan segera untuk meredakan penderitaan penduduk tempatan.

Penghargaan kepada Kerajaan Malaysia

Nurul Ain mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia atas usaha membawanya pulang dengan selamat. Dia berharap agar usaha ini dapat diteruskan untuk membantu keluarga suaminya dan rakyat Gaza yang masih berada di tengah konflik.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

10 Ahli Parlimen Didakwa Terima Tawaran Projek dan Wang Tunai untuk Sokong Kerajaan

Read Next

Bhutan Negara Pertama Berjaya Mensteril & Memvaksin Semua Anjing Jalanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.