The Malaysia Post

Wartawan Radio Filipina Maut Ditembak Semasa Siaran Langsung

Seorang wartawan radio Filipina, Juan Jumalon, yang lebih dikenali sebagai DJ Johnny Walker, telah ditembak semasa menjalankan siaran langsung rancangan radio beliau di Facebook. Kejadian ini berlaku di rumahnya di barat daya Filipina pada pagi Ahad. Artikel ini akan membincangkan insiden tragik ini serta perkembangan terkini dalam penyiasatan.

Kronologi Kejadian

Pada pagi Ahad sekitar jam 5:30 pagi, Encik Jumalon sedang berada dalam proses menyiarkan rancangannya melalui platform Facebook. Secara tiba-tiba, seorang lelaki bersenjata memasuki ruang siaran radio beliau dan tanpa ragu-ragu, menembak Encik Jumalon di hadapan para pendengar setianya. Suspek yang bertindak cepat itu segera melarikan diri dari tempat kejadian.

Tugas Khas Siasatan

Pihak berkuasa tempatan telah membentuk satu kumpulan tugas khas untuk menyiasat kes pembunuhan ini. Mereka percaya bahawa ada beberapa individu yang terlibat dalam serangan kejam ini. Polis Misamis Occidental juga telah mengeluarkan lakaran digital suspek utama yang dilihat sebagai individu yang berkaitan dengan kes ini. Lelaki tersebut digambarkan sebagai seorang yang bertubuh sederhana dengan pemakaian topi merah, kemeja-T hijau, dan seluar hitam.

Misteri Motif Serangan

Walaupun pihak berkuasa tidak menolak bahawa serangan ini berkaitan dengan pekerjaan Encik Jumalon sebagai seorang wartawan, mereka juga mengkaji motif lain yang mungkin berkaitan dengan insiden ini. Kolonel Dwight Monato, pengarah polis yang mengendalikan siasatan, menyatakan perkara ini dalam sidang akhbar pada hari Isnin.

Baca lagi | Mayat remaja Filipina digali dalam usaha baru untuk keadilan perang dadah

Rakaman CCTV

Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di rumah Encik Jumalon memaparkan dua lelaki bersenjata yang memasuki rumahnya, manakala seorang individu ketiga berperanan sebagai pengawal di luar rumah. Selepas serangan, kumpulan suspek ini melarikan diri dengan menggunakan motosikal.

Reaksi Masyarakat dan Pihak Berkuasa

Gabenor Misamis Occidental, Henry Oaminal, telah menyuarakan rasa dukacita beliau melalui platform Facebook. Beliau turut berkongsi kesedihan keluarga Encik Jumalon dan penduduk wilayahnya. Beliau menggambarkan Encik Jumalon sebagai “penyiar yang tidak takut” dan mengecam serangan ini secara tegas.

Wartawan yang Kehilangan Nyawa

Encik Jumalon adalah wartawan keempat yang terbunuh di Filipina sejak Presiden Ferdinand Marcos Jr. mengambil alih jawatan pada Jun 2022 dan yang ke-199 sejak tahun 1986. Kesatuan Kebangsaan Wartawan Filipina telah mengutuk serangan ini sebagai tindakan “kurang ajar,” terutamanya kerana ia berlaku di rumah Encik Jumalon yang juga berfungsi sebagai stesen radio.

Kes pembunuhan ini merupakan satu tragedi yang telah mencetuskan reaksi luas dari masyarakat Filipina dan komuniti wartawan tempatan. Pihak berkuasa sedang melakukan penyiasatan menyeluruh untuk membawa suspek ke muka pengadilan dan menjatuhkan hukuman yang sewajarnya bagi mereka yang bertanggungjawab.

Read Previous

Shila Amzah Meluahkan Kelegaan Apabila Banglo Miliknya Telah Dikosongkan

Read Next

Top 5 Smartphone Terbaik Dilancarkan November Ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.