The Malaysia Post

Warga Indonesia yang tidak memakai topeng muka dihukum menggali kubur bagi mangsa Covid-19

Dalam usaha mendapatkan lebih banyak penduduk tempatan untuk memakai topeng muka, pihak berkuasa Indonesia telah menjatuhkan hukuman tidak wajar yang lain untuk anti-topeng yang keras kepala.

Lapan orang dari Cerme di Kabupaten Gresik di Jawa Timur diperintahkan untuk menggali kubur bagi mangsa Covid-19 sebagai hukuman kerana tidak memakai topeng muka di depan umum minggu lalu.

Ketua daerah Cerme Suyono mengatakan dia menjatuhkan hukuman ini kerana tanah perkuburan tempatan saat ini masih pendek dan dia merasakan ini akan menjadi cara yang sempurna untuk mengajar pelajaran anti-topeng di daerah itu.

“Hanya ada tiga penggali kubur yang ada buat masa ini. Oleh itu, saya fikir saya juga boleh menjadikan orang-orang ini bekerja dengan mereka. Mudah-mudahan, ini dapat menimbulkan kesan pencegahan pelanggaran, ”kata Suyono kepada portal berita tempatan Tribun News.

Dia menambah bahawa pelanggar diperintahkan untuk membantu menggali kubur di tanah perkuburan awam di kampung Ngabetan dan tidak terlibat dalam pengebumian mangsa Covid-19.

Read Previous

Bersatu Azmin Ali terus mendorong Hajiji sebagai CM Sabah Perikatan walaupun BN menentang

Read Next

Sebuah peristiwa yang bersejarah berlaku di antara Emiriah Arab Bersatu dan Israel

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.