The Malaysia Post

Bersatu Azmin Ali terus mendorong Hajiji sebagai CM Sabah Perikatan walaupun BN menentang

Anggota Majlis Tertinggi Bersatu, Datuk Seri Azmin Ali terus menyebut Datuk Hajiji Mohd Noor parti itu sebagai calon ketua menteri Perikatan Nasional untuk ketua menteri Sabah, menolak pandangan sekutu bahawa perkara itu belum diputuskan.

Malaysiakini melaporkan bahawa Azmin, menteri perdagangan dan perindustrian Antarabangsa, memberitahu sekitar 250 orang di pusat operasi Sabah Bersatu di Tuaran hari ini bahawa ini juga merupakan kedudukan ketua parti Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Ini bukan pandangan peribadi saya tetapi juga pandangan Perdana Menteri kita Muhyiddin Yassin.

“Rakyat memerlukan tokoh yang dihormati sebagai ketua menteri dan dia tidak lain adalah Hajiji,” kata Azmin dalam laporan itu.

Azmin membalas bahawa sehubungan dengan PN, Hajiji adalah calonnya.

“Itu adalah kedudukan yang diambil oleh Umno dan BN tetapi untuk PN, seperti yang disebutkan oleh perdana menteri dalam kunjungannya ke Sabah, kita pasti mempunyai calon yang kuat dan bersih.

“Saya rasa dia harus diberi kesempatan untuk memimpin rakyat Sabah setelah pilihan raya, insya Allah.

“Seperti yang saya sebutkan, perdana menteri telah mengatakan secara terbuka bahawa, di pihak kami, PN ingin menyarankan Hajiji sebagai calon yang tepat.

“Kita perlu meyakinkan rakyat Sabah bahawa ini adalah masa depan bagi mereka dan negeri. Kami mempunyai calon kuat yang mampu memimpin Sabah dan kerajaan negeri. Mereka perlu mengetahui ini untuk pilihan raya, ”tambahnya.

PN, BN dan Parti Bersatu Sabah memutuskan untuk bergabung untuk memenangi pilihan raya negeri Sabah dan untuk tidak bertanding merebut kerusi yang serupa. Kerjasama itu nampaknya gagal pada hari penamaan calon apabila parti-parti sekutu akhirnya saling mencabar dalam 17 dari 73 kerusi negeri.

Read Previous

Rizal Mansor mengakui mengambil hampir RM1 juta dari Jepak Holdings ketika bekerja untuk Rosmah, menyebutnya sebagai ‘sumbangan politik’

Read Next

Warga Indonesia yang tidak memakai topeng muka dihukum menggali kubur bagi mangsa Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.