The Malaysia Post

UK mengesahkan dua kes pertama strain Covid baharu

Omicron Variant

Credits: nst

Britain hari ini mengesahkan dua kes pertama jangkitan Omicron baharu Covid-19, kedua-duanya dikaitkan dengan perjalanan dari Afrika selatan, dan memperluaskan sekatan perjalanan di rantau itu.

“Selepas penjujukan genom semalaman, Agensi Keselamatan Kesihatan UK telah mengesahkan bahawa dua kes Covid-19 dengan mutasi selaras dengan B.1.1.529 (Omicron) telah dikenal pasti di UK,” kata kenyataan kerajaan.

“Dua kes itu ada kaitan dan ada kaitan untuk pergi ke selatan Afrika,” katanya.

Satu kes dikesan di bandar Nottingham di tengah Inggeris, dan satu lagi di Chelmsford di timur London, kata pegawai.

“Kami telah bergerak dengan pantas dan individu itu mengasingkan diri sementara pengesanan kontak sedang dijalankan,” kata Setiausaha Kesihatan Sajid Javid.

Beliau menambah bahawa kerajaan meletakkan empat lagi negara Afrika dalam “senarai merah” perjalanannya – Malawi, Mozambique, Zambia dan Angola – berkuat kuasa mulai 4:00 pagi (0400 GMT) esok.

Britain telah pun menyatakan ia mengharamkan perjalanan dari enam negara Afrika selatan kerana kemunculan Omicron: Afrika Selatan, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe dan Botswana.

Baca Lagi | UK mengesahkan dua kes pertama strain Covid baharu

Kerajaan telah dikritik secara meluas kerana dasar perjalanan dan kuarantinnya pada awal pandemik, apabila ia mengekalkan sempadan terbuka kepada pelancong asing walaupun kadar jangkitan meningkat.

“Ini adalah peringatan yang jelas bahawa kita masih belum keluar dari wabak ini,” kata Javid, menggesa orang ramai untuk mendapatkan suntikan vaksin penggalak susulan. “Kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan selanjutnya jika diperlukan.”

Read Previous

Terbuka Malaysia: Tamat kisah dongeng untuk Aifa

Read Next

Bahasa Melayu masih relevan sebagai bahasa ke-10 paling popular di dunia, kata PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here