The Malaysia Post

Bahasa Melayu masih relevan sebagai bahasa ke-10 paling popular di dunia, kata PM

Datuk Seri Ismail Sabri

Credits: thesundaily

Rakyat Malaysia seharusnya berbangga kerana bahasa Melayu bukan sahaja masih digunakan di peringkat antarabangsa, malah berada di kedudukan ke-10 bahasa paling popular di dunia, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata pada masa ini terdapat lebih 6,000 bahasa yang masih digunakan, tetapi hanya 20 bahasa termasuk Bahasa Melayu yang dikategorikan dan diiktiraf sebagai bahasa rasmi.

“Sebagai Keluarga Malaysia, yang menjadi milik bahasa ibunda ini, kita seharusnya berasa bangga, walaupun penguasaan bahasa Inggeris yang kuat, kerana Bahasa Melayu kekal berkuasa, dengan irama tersendiri, yang kekal hijau dalam tamadun dunia.

“Ini tidak berlaku untuk semua bahasa utama di dunia, kerana sesetengah bahasa semakin jarang disebabkan oleh globalisasi, manakala yang lain berdepan ancaman kepupusan,” katanya ketika merasmikan pertandingan Pengucapan Awam Antarabangsa Piala Perdana Menteri 2021 di Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Ismail Sabri berkata Malaysia harus bersyukur kerana Bahasa Melayu tidak mengalami nasib yang sama, dan ini adalah hasil usaha bersatu menyokong bahasa di Nusantara oleh Malaysia, Indonesia dan Brunei Darussalam.

“Justeru, tidak mustahil jumlah penutur Bahasa Melayu di dunia yang kini melebihi 300 juta orang akan berkembang lebih jauh sekali gus menghidupkan semula zaman kegemilangan Bahasa Melayu sebagai ‘lingua franca’,” katanya.

Perdana Menteri dalam pada itu menegur ‘trend’ sekarang, yang menyaksikan program yang dijalankan oleh pihak swasta malah beberapa syarikat berkaitan kerajaan dan agensi kerajaan yang tidak menggunakan Bahasa Melayu.

“Mesyuarat agensi kerajaan dan GLC juga menggunakan bahasa Inggeris. Malah, penggunaan nama bukan Bahasa Melayu untuk syarikat, projek perumahan dan jenama produk sudah menjadi kebiasaan.

“Saya harap setiap persidangan, mesyuarat dan acara lain menggunakan Bahasa Melayu mulai sekarang. Siapa lagi yang boleh memartabatkan Bahasa Melayu kalau bukan kita?” katanya.

Tambahnya, kerajaan mahu mengulangi sejarah kegemilangan Bahasa Melayu, dengan menjadikannya sebagai bahasa ilmu dan bahasa antarabangsa abad ke-21.

“Kerajaan komited untuk memastikan dasar yang digubal, menyokong usaha memartabatkan Bahasa Melayu.

Baca Lagi | Bahasa Melayu masih relevan sebagai bahasa ke-10 paling popular di dunia, kata PM

“Untuk itu, kerajaan amat menggalakkan pelaksanaan program dan aktiviti bahasa dan sastera yang boleh menyemarakkan lagi semangat cintakan Bahasa Melayu,” kata Ismail Sabri.

PABM 2021 melibatkan 78 peserta dari 36 negara termasuk Bangladesh, Jepun, Uzbekistan, Mesir, Brunei, Mali dan Pakistan.

Read Previous

UK mengesahkan dua kes pertama strain Covid baharu

Read Next

Liverpool mengalahkan Southampton, Gerrard menikmati kemenangan kedua bersama Villa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here