The Malaysia Post

UCL FINAL 2023: Gelaran Sulung Liga Juara-Juara Pasukan Umpama “ditulis dalam bintang” – Pep Guardiola

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola meraikan kemenangan mereka dalam Liga Juara-Juara dengan penuh kegembiraan. Mereka berjaya memenangi trofi itu selepas menewaskan Inter Milan dalam perlawanan akhir UCL FINAL 2023 yang sengit pada hari Sabtu. Gol yang dijaringkan oleh Rodri pada minit ke-68 terbukti menjadi gol penentu permainan.

Kemenangan Sukar dan Ganjaran untuk Pemain

Guardiola menyatakan bahawa kemenangan ini amat sukar untuk dicapai dan beliau melahirkan rasa kagum terhadap pemainnya. Dia menekankan kepentingan kesabaran dalam permainan dan mengakui bahawa mereka memerlukan sedikit tuah untuk memenangi perlawanan ini.

Tajuk ‘Ditulis dalam Bintang’ dan Kemenangan Ketiga Guardiola

Pengurus Manchester City itu juga menekankan bahawa gelaran ini “ditulis dalam bintang” dan menjadi milik mereka. Ini adalah kemenangan ketiga Guardiola dalam Liga Juara-Juara sebagai jurulatih, selepas memenanginya sebelum ini bersama Barcelona pada 2009 dan 2011.

Manchester City Mencapai Treble dan Kejayaan Mengagumkan

Selain itu, kemenangan ini juga menjadikan Manchester City memenangi treble selepas memenangi Liga Perdana dan Piala FA musim ini. Guardiola melahirkan rasa bangga dengan pencapaian ini dan mendedahkan rancangannya untuk meraikan bersama keluarga dan rakan-rakan di hotel. Beliau juga berkata bahawa akan ada perarakan di Manchester pada hari Isnin sebagai sebahagian daripada perayaan itu.

Baca lagi | Man City vs West Ham: Menang 3-0, Rampas Kembali Kedudukan Liga

Guardiola dan Kehormatan sebagai Salah seorang Pengurus Terbaik

Guardiola adalah satu daripada dua pengurus yang memenangi treble bersama kelab Inggeris, mengikut jejak Alex Ferguson. Beliau menyatakan penghormatan atas kejayaan ini dan berkata beliau telah menerima mesej ikhlas daripada Sir Alex Ferguson. Guardiola juga menyifatkan satu penghormatan untuk berada di kedudukan yang sama dengan Ferguson.

Kemenangan penting untuk Manchester City dalam Liga Juara-Juara

Kemenangan ini sangat penting untuk Manchester City, kerana mereka telah mengharungi beberapa kekecewaan dalam Liga Juara-Juara dalam beberapa musim kebelakangan ini. Mereka telah tewas beberapa perlawanan penting dan mereka telah bekerja keras untuk mengatasi kegagalan ini. Guardiola mengakui bahawa untuk dianggap sebagai pasukan yang hebat anda perlu menang di Eropah, dan mereka melakukannya kali ini.

Komitmen Guardiola dan Matlamat Masa Depan

Walaupun Guardiola berasa lega dengan kemenangan ini, dia juga menyedari bahawa mereka perlu terus bekerja keras untuk mempertahankan trofi dan mengelak nasib beberapa kelab lain telah tewas selepas beberapa musim. Dia menyatakan bahawa dia tidak berniat untuk mengulangi kesilapan tersebut dan komited untuk memastikan Manchester City berjaya dalam saingan Eropah.

Baca lagi | Ronaldo mendakwa dia dipaksa keluar dari Man United

Masa Depan dan Matlamat Manchester City

Sasaran seterusnya untuk Manchester City adalah untuk mempertahankan trofi Liga Juara-Juara dan mengikut jejak langkah Real Madrid yang telah berjaya melakukannya dalam tiga dekad yang lalu. Walaupun ditanya mengenai musim depan dan final Liga Juara-Juara di Wembley, Guardiola dengan santai berkata dia memerlukan rehat dan enggan bercakap mengenainya. Beliau menekankan kepentingan untuk meraikan kemenangan ini terlebih dahulu sebelum memikirkan masa depan.

Read Previous

Pokok Tumbang Menyebabkan Kecelakaan Yang Tragis di Lebuh Raya Tun Dr Lim Chong Eu

Read Next

Ted Kaczynski, ‘Unabomber’ Ditemui Mati Dalam Sel Penjara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.