The Malaysia Post

Ted Kaczynski, ‘Unabomber’ Ditemui Mati Dalam Sel Penjara

Ted Kaczynski, juga dikenali sebagai Unabomber, adalah seorang lelaki yang menjalani hukuman penjara seumur hidup tanpa peluang parol kerana melakukan beberapa siri pengeboman di seluruh Amerika Syarikat. Tindakannya itu membunuh tiga orang dan mengakibatkan 23 orang lagi cedera. Pada usia 81 tahun, dia ditemui mati di dalam sel penjaranya di North Carolina pada hari Sabtu.

Penahanan dan Pemindahan Ted Kaczynski

Ted Kaczynski ditahan di North Carolina selepas dipindahkan dari penjara Colorado untuk keselamatan maksimum pada 2021. Pemindahan itu dibuat kerana kesihatannya semakin merosot. Walaupun punca kematian tidak diumumkan, Biro Penjara Persekutuan mengakui penemuan mayatnya.

Baca lagi | Kes Bella: Siti Bainun Bersalah Dan Dihukum Penjara 12 tahun

Ted Kaczynski dan Pengakuan atas Tindakan Pengeboman

Pada 1996, Ted Kaczynski dihadapkan ke mahkamah selepas ditangkap di kabin primitifnya di barat Montana. Dia mengaku bersalah atas 16 pertuduhan pengeboman yang berlaku antara 1978 dan 1995. Serangan ini menyasarkan saintis dan menyebabkan tiga orang terbunuh.

Perubahan Cara Penghantaran dan Pengembaraan Amerika

Bom buatan sendiri Kaczynski yang dihantar dalam mel mengubah cara orang Amerika menghantar bungkusan dan mengembara dengan kapal terbang. Salah satu bom meletup di dalam pesawat American Airlines. Pada tahun 1995, Kaczynski mengancam untuk meletupkan kapal terbang di luar Los Angeles, menyebabkan huru-hara dalam perjalanan udara dan penghantaran mel. Walaupun dia kemudiannya mengakui bahawa ugutan itu hanyalah “gurauan”.

Latar Belakang dan Pendapat Ted Kaczynski

Ted Kaczynski mempunyai latar belakang dalam matematik dan dilatih di Harvard. Beliau mengkritik kesan teknologi canggih dan menyeru pihak berkuasa untuk menamatkan penganiayaan manusia yang paling lama dan paling mahal di negara ini. FBI memberinya nama panggilan Unabomber kerana sasaran awalnya kelihatan seperti universiti dan kesatuan penerbangan.

Baca lagi | Polis Terengganu Tangkap Doktor Kerana Didakwa Mencabul Pesakit Kanak-Kanak

Manifesto Kritikan terhadap Kemajuan Teknologi

Pada tahun 1995, The Washington Post dan The New York Times menerbitkan manifesto yang ditulis oleh Kaczynski menentang kemajuan teknologi. Manifesto itu diterbitkan selepas pihak berkuasa persekutuan mendesaknya dan Kaczynski berjanji akan menghentikan keganasan jika minitnya diterbitkan secara nasional.

Penemuan Kabin dan Bahan Letupan

Pada April 1996, pihak berkuasa bertemu Kaczynski di sebuah kabin di luar Lincoln, Montana. Kabin berukuran 10 kaki kali 14 kaki (kira-kira 3 meter kali 4 meter) dan diperbuat daripada papan lapis dan tar buburan. Kabin itu penuh dengan jurnal, diari yang disulitkan, bahan letupan, dan dua bom yang sedia untuk ditanam.

Read Previous

UCL FINAL 2023: Gelaran Sulung Liga Juara-Juara Pasukan Umpama “ditulis dalam bintang” – Pep Guardiola

Read Next

Analisis Politik: Kritikan Dalaman Menguatkan Musuh Politik Umno – Sivamurugan Pandian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.