The Malaysia Post

UAE menunjukkan teladan yang baik dalam krisis pandemik kini

UAE membantu negara lain untuk menentang covid19

UAE juga telah menjalankan lebih dari 32,000 ujian COVID-19 tambahan selama beberapa hari terakhir sesuai dengan rancangan Kementerian Kesihatan dan Pencegahan untuk memperhebat pemeriksaan virus untuk membendung penyebaran COVID-19.

Langkah-langkah penyiasatan yang dipercepat menghasilkan pengesanan 783 kes koronavirus baru di antara pelbagai kebangsaan, yang semuanya berada dalam keadaan stabil dan menerima rawatan yang diperlukan, menjadikan sebanyak 19.661 jumlah jangkitan di negara ini, menurut pernyataan MoHAP hari ini.

Kementerian juga mengumumkan kematian dua pesakit yang berlainan kewarganegaraan kerana COVID-19. Jumlah kematian kini mencecah 203 orang.

Kementerian mengucapkan takziah kepada keluarga si mati dan menginginkan pemulihan yang cepat kepada semua pesakit, meminta orang ramai untuk bekerjasama dengan pihak kesihatan dan mematuhi semua langkah pencegahan, terutama protokol jarak sosial, untuk memastikan keselamatan dan perlindungan awam.

Kementerian juga mengumumkan pemulihan penuh 631 kes baru setelah menerima rawatan perubatan yang diperlukan, menjadikan 6.012 jumlah yang kini pulih dari virus di UAE.

H.H. Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Menteri Luar Negeri dan Kerjasama Antarabangsa, mengatakan bahawa UAE, di bawah sokongan kepemimpinan yang bijak di negara ini, adalah teladan bagi pemberian global dalam masa kesulitan.

Dalam pernyataan yang memperingati Hari Kemanusiaan Zayed, yang disambut pada 19 Ramadan setiap tahun, Sheikh Abdullah mengatakan, Almarhum Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan menaburkan benih pemberian dan dermawan manusia dan menetapkan model untuk dicontohi oleh dunia dalam hal ini.

“Semasa menangani pandemi COVID-19, UAE telah mengambil inisiatif dalam mendukung negara-negara yang ramah dan bersaudara dalam usaha mereka untuk bertahan dari krisis,” katanya, sambil menambah bahawa inisiatif kemanusiaan UAE telah diakui oleh masyarakat antarabangsa dan organisasi PBB .

“Krisis COVID-19 telah memperlihatkan perlunya mengutamakan pekerjaan kemanusiaan dan memastikan sinergi global dan tindakan bersama oleh semua negara di dunia dalam menghadapi wabak itu,” katanya.

Dia mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada pertahanan pertama pekerja kemanusiaan di negara itu yang, katanya, menerjemahkan dengan segera mesej pemberian yang diperjuangkan oleh UAE.

Read Previous

PAS Kelantan menawarkan sokongan tanpa syarat kepada PM Muhyiddin

Read Next

Lee Chong Wei antara lapan pemain badminton terhebat sepanjang masa – Hariyanto

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here