The Malaysia Post

PAS Kelantan menawarkan sokongan tanpa syarat kepada PM Muhyiddin

Kepimpinan PAS di Kelantan hari ini menyuarakan sokongan tanpa syarat kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, berikutan usul undi tidak percaya terhadapnya akan dibentangkan pada Sidang Dewan Rakyat yang akan datang.

Datuk Che Abdullah Mat Nawi, menyatakan bahawa semua perwakilan PAS di negeri ini harus berdiri teguh di belakang kepemimpinan Muhyiddin dan yakin bahawa rakyat akan terus menolong kerajaan sekarang.

Dia menekankan bahawa mereka yang tidak menghiraukan keperluan negara dan memperhatikan diri mereka sendiri dalam masa sukar ini akan diberhentikan oleh rakyat. Bukan hanya di Kelantan, malah di seluruh negara, PAS sangat menyokong Tan Sri Muhyiddin untuk memastikan kestabilan negara.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof menyatakan bahawa dia telah menyetujui permohonan mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk usul yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat untuk memutuskan bahawa Muhyiddin tidak menyokong majoriti ruang.

Che Abdullah, yang juga Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan, mengatakan bahawa wakil PAS dan pemimpin Perikatan Nasional (PN) akan terus menyokong Muhyiddin.

“Sekiranya berlaku undi tidak percaya, saya yakin Perdana Menteri akan mendapat sokongan yang mencukupi. Negara ini kini menderita wabak Covid-19, dan pemerintah sedang berusaha untuk memutuskan rangkaian jangkitan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (CMCO), dan wajar para pemimpin memberikan keutamaan kepada kesejahteraan rakyat.”

Dia menambah bahawa mereka akan menumpukan perhatian pada langkah-langkah untuk mengurangkan masalah yang dihadapi oleh rakyat, secara politik dan sebagainya. Lebih-lebih lagi, Che Abdullah, yang juga Ahli Parlimen Tumpat, mengatakan bahawa pemilihan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri oleh Yang di-Pertuan Agong mematuhi Perlembagaan Persekutuan harus dihormati oleh semua wilayah. Di sini, kita dapat melihat bahawa sokongan untuk Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin meningkat seiring dengan berjalannya waktu.

Read Previous

Keputusan Awal untuk Meninggalkan Pakatan diketahui oleh BERSATU – Mahathir

Read Next

UAE menunjukkan teladan yang baik dalam krisis pandemik kini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.