The Malaysia Post

Trump untuk bermain LIV Golf pro-am dengan Johnson dan DeChambeau

Bekas Presiden AS Donald Trump dan anak lelaki Eric akan bermain acara pro-am LIV Golf dengan pemenang kejuaraan utama Dustin Johnson dan Bryson DeChambeau di padang Bedminster, New Jersey, pada Khamis, kata sumber dengan siri yang dibiayai Arab Saudi.

Pro-am di Trump National Golf Club Bedminster akan diadakan sehari sebelum acara ketiga Siri Jemputan Golf LIV — yang sudah mengganggu dinamik golf profesional lelaki — berlangsung di padang yang sama.

Pengkritik berkata LIV Golf

yang dibiayai oleh Dana Pelaburan Awam Arab Saudi, sama dengan ‘cuci sukan’ secara terang-terangan oleh sebuah negara yang cuba meningkatkan reputasinya berdasarkan sejarah pelanggaran hak asasi manusia.

Ketua Pegawai Eksekutif LIV Golf dan bekas pemain nombor satu dunia Greg Norman berkata siri baharu itu menawarkan pemain “agensi bebas” dan peminat cara baharu menonton golf yang menarik.

Litar Golf LIV telah menarik beberapa nama terbesar permainan daripada Jelajah PGA dengan janji gaji yang dijamin, wang besar dan jadual yang dikurangkan.

Jelajah PGA yang berpangkalan di AS telah menggantung ahli yang memilih untuk menyertai litar pemisah dan berkata sesiapa sahaja yang membuat lompatan akan menghadapi nasib yang sama.

Baru minggu lepas Trump menggesa pemain untuk “mengambil wang” dan menyertai LIV Golf, mencadangkan bahawa mereka yang kekal setia kepada Jelajah PGA akhirnya akan membayar harga yang lebih besar untuk kekal.

“Semua pemain golf yang kekal ‘setia’ kepada PGA yang sangat tidak setia, dalam semua bentuknya yang berbeza, akan membayar harga yang besar apabila penggabungan yang tidak dapat dielakkan dengan LIV datang, dan anda tidak mendapat apa-apa selain ‘terima kasih’ yang besar daripada pegawai PGA yang membuat Jutaan Dolar setahun,” tulis Trump di platform media sosial Truth Social.

“Jika anda tidak mengambil wang itu sekarang, anda tidak akan mendapat apa-apa selepas penggabungan berlaku, dan hanya katakan betapa bijaknya penerima tandatangan asal.” Bekas pemain nombor satu dunia Johnson, yang mengira Masters 2020 antara dua kemenangan utamanya, dan pemenang Terbuka AS 2020 DeChambeau adalah antara yang bertanding minggu ini di mana pemenang individu mendapat AS$4 juta (RM17.8 juta) daripada dompet AS$25 juta.

Kejohanan PGA tahun ini sepatutnya diadakan di Bedminster tetapi dipindahkan selepas Trump menggesa ribuan penyokongnya untuk berarak di Capitol ketika Kongres bermesyuarat untuk mengesahkan kekalahannya dalam pilihan raya presiden oleh Joe Biden.

Baca Lagi | Trump untuk bermain LIV Golf pro-am dengan Johnson dan DeChambeau

Acara terakhir musim sulung LIV Golf, di mana akan terdapat hadiah wang berjumlah AS$50 juta, akan diadakan di padang Doral Trump di Florida dari 27-30 Okt. — Reuters

Read Previous

Lapan syarikat Malaysia dikeluarkan dengan ‘Perintah Pelepasan Penahanan’ yang dikenakan AS dalam dua tahun lalu, Dewan Rakyat memberitahu

Read Next

Menteri berkata MyCC menyiasat kartel ayam, jawapan akan diketahui tidak lama lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.