The Malaysia Post

Lapan syarikat Malaysia dikeluarkan dengan ‘Perintah Pelepasan Penahanan’ yang dikenakan AS dalam dua tahun lalu, Dewan Rakyat memberitahu

Dewan Rakyat hari ini diberitahu bahawa lapan syarikat Malaysia telah tertakluk kepada Perintah Pelepasan Penahanan (WRO) yang dikenakan oleh Kastam dan Perlindungan Sempadan Amerika Syarikat (US CBP) dalam tempoh dua tahun lalu.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Awang Hashim berkata syarikat-syarikat ini terdiri daripada pengeluar sarung tangan getah dan produk kelapa sawit.

Bagaimanapun, dua daripada lapan syarikat itu dibebaskan daripada perintah ini pada 2021 selepas mengambil langkah dan tindakan pencegahan yang perlu, katanya.

“Ini termasuk membuktikan bahawa produk yang dibuat, dikeluarkan atau dikilang tidak melibatkan sebarang amalan kerja paksa,” katanya pada sesi soal jawab ketika ditanya oleh R. Sivarasa (PH-Sungai Buloh) mengenai nama dan bidang perniagaan syarikat Malaysia yang menerima WRO oleh CBP AS dari 2019 hingga sekarang.

Sementara itu

beliau berkata Jawatankuasa Kumpulan Kerja Bersama Malaysia-AS dijadual mengadakan mesyuarat pertamanya secara maya pada Ogos, dengan mesyuarat kedua dirancang diadakan secara fizikal di Kuala Lumpur pada Disember tahun ini.

Jawatankuasa itu dibentuk susulan cadangan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan ketika melawat Amerika Syarikat Mei lalu.

Baca Lagi | Lapan syarikat Malaysia dikeluarkan dengan ‘Perintah Pelepasan Penahanan’ yang dikenakan AS dalam dua tahun lalu, Dewan Rakyat memberitahu

Awang berkata menerusi jawatankuasa itu, pelbagai program kerjasama dijangka dilaksanakan termasuk pembangunan kapasiti, perkongsian maklumat dan teknologi serta sesi dialog dengan pihak berkepentingan. ― Bernama

Read Previous

Ronaldo tiba di tempat latihan Man Utd untuk perbincangan mengenai masa depan

Read Next

Trump untuk bermain LIV Golf pro-am dengan Johnson dan DeChambeau

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.