The Malaysia Post

Menteri berkata MyCC menyiasat kartel ayam, jawapan akan diketahui tidak lama lagi

Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) telah menyelesaikan siasatan ke atas 20 pembekal ayam utama di negara ini di tengah-tengah dakwaan “kartel” menyebabkan harga ayam meningkat di seluruh negara, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi bagaimanapun berkata beliau tidak boleh mendedahkan penemuannya kerana ia di luar bidang kuasanya.

“Saya telah diberitahu bahawa MyCC bersedia dengan siasatan mereka ke atas dakwaan kewujudan kartel dalam syarikat pengeluaran ayam di Malaysia tetapi memandangkan mereka adalah suruhanjaya, saya tidak boleh mendedahkan hasil siasatan mereka,” kata Nanta semasa Waktu Soalan. in reply to Pontian MP Datuk Seri Ahmad Maslan.

“Jadi tolong jangan risau kerana saya telah diberitahu mereka akan mendedahkan semuanya sebaik sahaja mereka memperhalusi SOP mereka dan selepas itu mereka akan mendedahkan apa yang mereka dapati daripada siasatan mereka kepada orang ramai,” tambahnya.

MyCC berkata pada April bahawa ia sedang menyiasat campur tangan politik dalam isu operasi kartel dalam industri ayam. Pada masa itu, Nanta berkata suruhanjaya itu memerlukan laporan terperinci mengenai dakwaan ini untuk menentukan kesahihannya.

Kemudian pada bulan yang sama

MyCC menjelaskan bahawa ia tidak menyiasat ahli politik tertentu berkaitan dengan operasi kartel dalam industri ayam.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Iskandar Ismail berkata siasatan yang sedang dijalankan hanya tertumpu kepada sekumpulan pemain industri ayam yang tindakan mereka dilihat menimbulkan kebimbangan di bawah Seksyen 4 Akta Persaingan 2010.

Harga runcit ayam dan telur telah meningkat naik pada tahun ini.

Dakwaan kartel mengawal harga pasaran ayam itik di negara ini, yang menimbulkan turun naik harga pertama kali dilaporkan oleh akhbar harian nasional Utusan Malaysia.

Baca Lagi | Menteri berkata MyCC menyiasat kartel ayam, jawapan akan diketahui tidak lama lagi

Akhbar Melayu itu memetik sumber tidak dinamakan yang mendakwa hampir keseluruhan rantaian industri ternakan dikawal oleh beberapa kartel besar yang menggunakan persatuan sebagai proksi mereka.

Laporan berita Utusan mengundang kritikan terhadap Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna kerana tidak menyelesaikan isu petani yang terbeban dengan kenaikan kos operasi berikutan harga gandum dan makanan ayam yang tinggi.

Read Previous

Trump untuk bermain LIV Golf pro-am dengan Johnson dan DeChambeau

Read Next

Penunggang penghantar makanan didakwa merogol gadis berusia 16 tahun di Ipoh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.