The Malaysia Post

Tragedi Banjir dan Tanah Runtuh di Himachal Pradesh, 71 Mangsa Terkorban

Himachal Pradesh, sebuah negeri yang terletak di utara India, sedang menghadapi tragedi yang dahsyat akibat banjir dan tanah runtuh yang disebabkan oleh hujan lebat dan ribut petir sejak hari Ahad. Menurut Setiausaha Utama (Kewangan) negeri ini, Onkar Sharma, sebanyak 71 nyawa telah terkorban akibat peristiwa ini pada hari Rabu.

Banjir dari Empangan Pong Merebak ke Kawasan Kangra

Di daerah Kangra, air dari empangan Pong telah membanjiri kawasan luas, memaksa operasi penyelamatan besar-besaran yang melibatkan lebih daripada 1,700 orang sehingga kini. Kerjasama antara pentadbiran daerah, Angkatan Tentera, dan Tentera Udara India (IAF) sedang berjalan untuk memindahkan penduduk yang terjejas ke zon yang lebih selamat.

Ancaman Tanah Runtuh di Shimla

Krisis juga melanda bandar Shimla, di mana beberapa bangunan berada di tepi roboh akibat tanah runtuh. Satu tanah runtuh di belakang bangunan enam tingkat Jabatan Pembangunan Bandar mengancam struktur tersebut. Pada hari Selasa, kawasan Krishna Nagar telah dihantui tragedi, dengan tanah runtuh besar menyebabkan runtuhnya rumah korporasi perbandaran dan beberapa rumah lain, menelan dua nyawa. Berdepan dengan risiko runtuhnya bangunan, penduduk lebih daripada 35 rumah di kawasan tersebut telah dievakuasi.

Tragedi di Kuil Shiv Bawdi

Pasukan pencarian telah mengeluarkan mayat ke-13 pada hari Rabu dari kawasan-kawasan tanah runtuh besar yang melanda kuil terkenal Shiv Bawdi di kawasan Summer Hill, Shimla. Keluarga yang terdiri daripada tujuh orang, dua profesor dari Universiti Himachal Pradesh, dan hampir dua puluh pengunjung telah dikuburkan akibat bencana ini pada pagi Isnin. Usaha penyelamatan sedang dijalankan dengan teliti, tetapi harapan untuk menemui sepuluh orang yang masih hilang semakin merosot dengan setiap saat berlalu.

Baca lagi | India Bakal Atasi China Bagi Populasi Penduduk Yang Paling Ramai Dunia

Naratif Tragis

Berbagai naratif tragis terus muncul akibat peristiwa ini. Salah satunya melibatkan Mansi Harish, seorang profesor muda dalam bidang matematik di Universiti Himachal Pradesh, dan suaminya Harish Verma. Seorang lagi mangsa, Profesor matematik PL Sharma, turut kehilangan nyawanya bersama isteri Chitralekha dan anak lelakinya, Ishu.

Tragedi ini mencatatkan nama-nama yang tidak dapat dilupakan, seperti Pawan Sharma, seorang peniaga alat elektrik tempatan berusia 65 tahun, dan enam ahli keluarganya. Walaupun usaha telah dilakukan untuk mengeluarkan lima mayat daripada puing-puing, Pawan Sharma dan seorang cucu perempuannya masih belum ditemui.

Kesimpulan

Tragedi banjir dan tanah runtuh di Himachal Pradesh telah menyebabkan kerugian yang besar terhadap nyawa dan harta benda. Usaha penyelamatan dan pemulihan masih berlangsung dengan sokongan dari pelbagai agensi termasuk pentadbiran daerah, Angkatan Tentera, dan Tentera Udara India. Kejadian ini sekali lagi mengingatkan kita akan kekuatan alam dan keperluan untuk bersatu tenaga dalam mengatasi cabaran yang berat ini.

Read Previous

Guru Beli Peranti Internet Sendiri Demi Pelajar-pelajar di Sarawak

Read Next

Rosmah Dibenar Mendapatkan Pasport Sementara untuk Melawat Anak di Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.