The Malaysia Post

Rosmah Dibenar Mendapatkan Pasport Sementara untuk Melawat Anak di Singapura

Pada 17 Ogos 2023, Mahkamah Rayuan Putrajaya telah memutuskan untuk membenarkan permohonan Datin Seri Rosmah Mansor untuk mendapatkan pasport sementara untuk mengunjungi anak perempuannya di Singapura. Anak tersebut dalam keadaan hamil dan dijangka akan melahirkan anak ketiga menjelang akhir bulan ini.

Keputusan Mahkamah Rayuan

Keputusan ini diambil oleh panel tiga hakim yang dipengerusikan oleh Datuk Hadhariah Syed Ismail, serta dihadiri oleh Datuk Azman Abdullah dan Datuk Azmi Ariffin. Permohonan Rosmah telah diberikan persetujuan oleh mahkamah setelah dipertimbangkan.

Latar Belakang Permohonan

Permohonan pasport sementara ini diajukan oleh peguam Rosmah, Datuk Jagjit Singh, untuk membolehkan anak guamnya mengunjungi Singapura pada beberapa tarikh, iaitu dari esok hingga 23 Ogos, 26 Ogos hingga 6 September, serta 9 September hingga 31 Oktober. Ini adalah tindakan yang diambil untuk memastikan bahawa Rosmah dapat memberikan sokongan kepada anak sulungnya, Nooryana Najwa Najib, yang akan melahirkan anak ketiga dalam masa terdekat.

Baca lagi | Sultan Selangor membatalkan gelaran negeri yang dianugerahkan kepada Najib, Rosmah

Pendakwaan dan Maklum Balas

Peguam pembelaan telah memberitahu mahkamah bahawa pendakwaan tidak membantah permohonan ini. Timbalan Pendakwa Raya, Poh Yih Tinn, telah mengesahkan bahawa pihak pendakwaan tidak mempunyai sebarang bantahan terhadap permohonan tersebut.

Permohonan Berulang Kali

Ini bukan kali pertama Rosmah membuat permohonan seumpama ini. Ini merupakan kali keempat beliau mengajukan permohonan serupa. Rosmah, yang kini berusia 72 tahun, telah mengemukakan permohonan ini menerusi Tetuan Akberdin & Co. di Mahkamah Rayuan pada Jumaat lepas.

Kesimpulan

Dengan keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan permohonan Rosmah untuk mendapatkan pasport sementara, beliau dapat mengunjungi anak sulungnya di Singapura dalam jangka masa yang telah ditetapkan. Ini adalah langkah yang diambil bagi memberikan sokongan kepada anaknya yang dalam keadaan hamil dan dijangka akan melahirkan anak ketiga menjelang akhir bulan ini.

Read Previous

Tragedi Banjir dan Tanah Runtuh di Himachal Pradesh, 71 Mangsa Terkorban

Read Next

Hari Merdeka 2023: 10 Fakta Menarik Tentang Hari Kebangsaan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.