The Malaysia Post

Tony Fernandes: AirAsia ingin mengembangkan operasi Indonesia, Filipina

Syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia merancang untuk membesarkan operasinya di Indonesia dan Filipina melangkaui tahap pra-pandemi mereka menjelang suku pertama tahun depan, dengan memanfaatkan prospek pelancongan dan ketersambungan yang lebih baik.

Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Bhd Tan Sri Tony Fernandes berkata potensi pelancongan yang besar dan prestasi ekonomi adalah antara pemacu pertumbuhan AirAsia di kedua-dua negara dalam tempoh lima tahun akan datang.

Walaupun syarikat penerbangan itu mempunyai pandangan positif untuk Indonesia dan Filipina, ia tidak akan memotong operasi armadanya di Malaysia dan Thailand.

“Kami memerlukan pesawat di Malaysia dan Thailand; cuma Indonesia dan Filipina benar-benar berkembang dengan baik dan kami mahu mengembangkannya ke saiz yang lebih besar,” katanya pada acara AirAsia di Terminal 4 Changi untuk meraikan penyambungan semula operasi.

AirAsia mempunyai saiz armada semasa sebanyak 205 dan ia ingin meningkatkannya kepada 300 pesawat dalam tempoh lima tahun akan datang. Ia akan mula menerima penghantaran 362 Airbus 321neo yang telah ditempahnya mulai 2024.

Mengenai operasi kargonya, beliau berkata Teleport lengan logistik AirAsia akan menyumbang dengan ketara kepada pertumbuhan kumpulan dalam tempoh lima tahun akan datang dengan 50 kapal kargo dalam perkhidmatan.

Kumpulan itu menyambung semula pesanan mereka untuk empat kapal pengangkut penuh Airbus 321 dengan penghantaran pertama dijangka pada Disember 2022 yang mereka telah ditangguhkan lebih awal akibat wabak itu.

“Terdapat peluang sebenar di sini, sama seperti yang kami lakukan untuk perkhidmatan penumpang. Kami pada asasnya membuka pasaran baharu — 60 peratus daripada laluan kami hari ini adalah baharu.

“Kami boleh melakukan perkara yang sama untuk logistik dan kami fikir kargo akan menjadi sebahagian besar kehidupan kami di Changi dan juga di sekitar rangkaian kami,” katanya.

Read Previous

Cardi B mengaku bersalah atas dua pertuduhan dalam kes pergaduhan kelab strip

Read Next

Taliban menuduh AS ‘merampas’ aset beku Afghanistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.