The Malaysia Post

TNB Tubuh Pasukan Siasatan Dalaman Insiden Kontraktor Maut

Insiden maut yang melibatkan seorang kontraktor dan pekerja penyelenggaraan telah berlaku di Kilometer 83, Jalan Kota Tinggi-Kluang, Johor semalam. Pasukan siasatan dalaman Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah ditubuhkan untuk menyiasat kejadian ini. Kejadian tersebut berlaku ketika kontraktor sedang menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan kabel. Sebuah jip telah merempuh seorang pekerja hingga mengakibatkan kematian, manakala seorang lagi mengalami cedera ringan dan dirawat di Hospital Kluang.

Kerjasama dengan PDRM dan Siasatan Terkini

TNB dengan prihatin mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa dan telah berkerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk membantu dalam siasatan. PDRM melaporkan bahawa jip tersebut terbabas dan melanggar sebuah kereta Proton Wira serta sebuah mesin pengorek di tepi jalan sebelum merempuh kedua-dua mangsa. Siasatan pihak polis masih berlangsung.

Baca lagi | TNB kehilangan RM8.6 juta kerana dugaan kecurian elektrik oleh sindiket perlombongan bitcoin

Mangsa dan Cedera yang Dialami

Mangsa yang meninggal dunia di tempat kejadian telah dikenal pasti sebagai Muhammad Hirzan Aiman Mazni, 23 tahun. Beliau mengalami kecederaan serius pada kepala dan badan. Beliau adalah seorang pekerja Syarikat JM Letrik Sdn Bhd yang sedang menjalankan kerja-kerja korekan di kawasan tersebut untuk tujuan rentangan kabel. Rakan sekerja Muhammad, Amirul Haiqal Shor, mengalami cedera ringan dan sedang dirawat di Hospital Kluang.

Penyiasatan Awal oleh PDRM

Ketua Polis Daerah Kluang, Asisten Komisioner Bahrin Mohd Noh, menyatakan bahawa siasatan awal menunjukkan jip yang terlibat dikendalikan oleh seorang lelaki berusia 26 tahun dari Jalan Kota Tinggi menuju Kluang. Jip tersebut terbabas dan melanggar sebuah Proton Wira di tepi jalan serta sebuah jengkaut yang dikendalikan oleh seorang lelaki berusia 48 tahun dan dua pekerja.

Baca lagi | Pengerusi TNB Mahdzir Khalid mendapat RM1 juta sebagai elaun bulanan? Tidak begitu tinggi, kata TNB

Keutamaan Keselamatan oleh TNB

Kejadian ini merupakan isu serius yang melibatkan keselamatan pekerja dalam industri penyelenggaraan. TNB mengutamakan keselamatan sebagai dasar operasi syarikat, dan langkah-langkah siasatan serta tindakan pencegahan selanjutnya dijangka akan diambil untuk mencegah kejadian serupa berulang di masa depan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Swatch Saman Kerajaan Malaysia Atas Rampasan Jam Tangan Pride Bernilai RM64,000

Read Next

10 Fakta Menarik Tentang Burj Khalifa: Meneroka Bangunan Tertinggi di Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.