The Malaysia Post

Tindakan Merosakkan Al Quran Adalah Kesalahan Jenayah – Vladimir Putin

Tindakan yang tidak menghormati dan merosakkan naskah Al-Quran merupakan satu perbuatan yang dianggap sebagai jenayah di Rusia, kata Vladimir Putin. Presiden Rusia menegaskan bahawa Al-Quran adalah kitab suci yang mesti dihormati oleh semua orang.

Al-Quran sebagai Kitab Suci yang Mesti Dihormati: Hukum mengikut Perlembagaan Rusia dan Kanun Jenayah

Walaupun perbuatan ini tidak dianggap jenayah di sesetengah negara, di Rusia ia boleh dihukum mengikut perlembagaan dan Perkara 282 Kanun Keseksaan.

Insiden di Stockholm dan Penahanan Pihak Berkenaan

Kenyataan Putin dibuat selepas seorang pelampau membakar senaskhah al-Quran di luar sebuah masjid di Stockholm, Sweden, semasa sambutan Hari Raya Aidiladha. Lelaki bernama Salwan Momika itu telah ditangkap oleh polis Sweden atas tuduhan “membetulkan kumpulan etnik.”

Tindakannya itu dilihat sebagai penekanan terhadap kepentingan kebebasan bersuara.

Baca lagi | Bekas PM berkata Putin ‘tidak boleh’, perang Ukraine boleh bertahan dua tahun

Putin Melawat Masjid Juma di Dagestan: Kehadiran Putin dalam Perayaan Aidiladha

Putin melawat Masjid Juma di Derbent, Republik Autonomi Dagestan, semasa sambutan Hari Aidiladha. Kehadirannya disambut oleh wakil masyarakat Islam di Dagestan dan dihadiahkan al-Quran.

Pemberontakan oleh Pemisah Tentera Wagner: Penegasan AS Tidak Terlibat dalam Pemberontakan

Pemberontakan oleh separuh tentera Wagner di Rusia turut mendapat perhatian. Bagaimanapun, Presiden Joe Biden dari Amerika Syarikat menegaskan bahawa AS tidak terlibat dalam pemberontakan itu.

Konflik Dalaman dan Kerjasama Rusia dengan Sekutu

Biden mendakwa bahawa serangan yang dilakukan oleh kumpulan Wagner adalah sebahagian daripada konflik dalaman Rusia antara tentera Rusia dan tentera kerajaan.

Walaupun masih terlalu awal untuk membuat sebarang kesimpulan akhir mengenai kejadian itu, Biden menyokong kerjasama bekerjasama dengan sekutu dan rakan AS dalam membuat tindakan pemberontakan terhadap Rusia dan Ukraine ini.

Kenyataan itu bertujuan menyokong Ukraine tanpa memihak dalam konflik dalaman Rusia.

Baca lagi | Wanita Rusia Bersalah Kek Keju-Racun Doppelganger AS

Tentera Rusia dan Memorial Mengenai Sejarah

Walaupun Presiden Biden tidak secara jelas merujuk peristiwa dengan kumpulan Wagner sebagai pemberontakan, rampasan kuasa, atau rampasan kuasa bersenjata, jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby menegaskan bahawa konflik sejarah menunjukkan tentera bahawa Rusia tidak selalu seperti yang mereka dakwa.

Pemberontakan Pemisah Tentera Wagner Tamat

Pemberontakan oleh separuh tentera Wagner berakhir apabila mereka memutuskan untuk tidak menyerang Rusia dan berundur selepas 200 kilometer dari Moscow.

Peranan Lukashenko dalam Pengeluaran

Presiden Belarus, Alexander Lukashenko, mendakwa bahawa dia telah mengadakan perbincangan dengan pengerusi kumpulan Wagner dengan persetujuan Putin, dan ketua kumpulan itu, Prigozhin, bersetuju dengan penarikan diri.

Read Previous

Jacky Cheung Cipta Rekod Baru Dengan Konsert 11 Malam Di Singapura

Read Next

Kereta atau Rumah? Mana Satu Yang Perlu Anda Beli?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.