The Malaysia Post

Tiada keperluan untuk pilihan raya negeri Kedah buat masa ini, kata pengarah pilihan raya BN Tok Mat

Pengarah Pilihan Raya Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Mohamad Hasan berkata hari ini tiada keperluan untuk DUN Kedah dibubarkan bagi memberi laluan kepada satu lagi pilihan raya negeri.

Menjawab soalan mengenai khabar angin di Kedah — di mana Umno hanya memegang dua daripada 34 kerusi — ahli politik yang dikenali sebagai Tok Mat itu berkata beliau tidak mendengar sebarang tindakan untuk memaksa pilihan raya negeri seperti yang berlaku di Melaka dan Johor.

“Jika apa-apa berlaku di Kedah jangan salahkan saya, tetapi buat masa ini saya tidak mendengar apa-apa,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Tahun Baru Cina MCA di sini.

“Dan bagi saya, tidak perlu [pilihan raya negeri sekarang]. Kita tidak sepatutnya bermain dengan pilihan raya melainkan ada keperluan penting.”

The event was also attended by among others Prime Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, MCA president Datuk Seri Wee Ka Siong, Cabinet members such as Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Umno president Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, and convicted former prime minister Datuk Seri Najib Razak.

Mohamad, yang juga timbalan presiden Umno. berkata keadaan di Kedah juga berbeza dengan Melaka dan Johor — di mana pilihan raya negeri diadakan kerana BN tidak lagi menguasai majoriti.

Beliau memberi contoh Melaka, di mana empat Adun meninggalkan BN untuk menghapuskan majoriti.

“Baru-baru ini, apabila seorang ahli BN positif Covid-19, hampir dua rang undang-undang atau usul dalam dewan tidak dapat diluluskan, sehingga Speaker terpaksa menggunakan undi Speaker untuk meluluskan RUU itu.

“Jadi, ini tidak boleh berlaku. Kerajaan tidak boleh sentiasa diancam,” katanya.

Mohamad, yang telah dilantik sebagai pengarah pilihan raya BN bagi pilihan raya negeri Johor. berkata gabungan itu kini dalam perbincangan untuk memilih calon mereka dan memuktamadkan kerusi.

“BN akan bertanding di semua 56 kerusi. Tetapi dalam BN kita ada dua atau tiga parti jadi kita akan bahagikan kerusi itu sebaik mungkin,” katanya.

Baca Lagi | Tiada keperluan untuk pilihan raya negeri Kedah buat masa ini, kata pengarah pilihan raya BN Tok Mat

Menteri besar Kedah itu kini daripada PAS, yang baru-baru ini memutuskan hubungannya dengan Umno untuk bekerjasama dengan Perikatan Nasional dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia di Johor. Parti Islam itu mempunyai 15 ADUN di Kedah.

Tarikh pilihan raya negeri Johor akan diputuskan selepas Suruhanjaya Pilihan Raya bermesyuarat pada 6 Februari ini.

Pada pilihan raya negeri Melaka akhir tahun lalu, BN memenangi lebih dua pertiga kerusi menentang Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional.

Read Previous

AirAsia X akan menyambung semula penerbangan KL ke Sydney bermula 14 Februari

Read Next

Tahun Baru Cina disambut secara sederhana di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.