The Malaysia Post

AirAsia X akan menyambung semula penerbangan KL ke Sydney bermula 14 Februari

Air Asia

Credits: reuters

AirAsia X (AAX) akan menyambung semula penerbangan komersialnya antara Kuala Lumpur dan Sydney bermula dari 14 Februari berikutan kejayaan proses penstrukturan yang dimulakan syarikat itu pada 2020.

Syarikat penerbangan itu berkata bahawa ia akan mengutamakan penebusan penuh untuk penumpangnya yang terjejas oleh penstrukturan semula dan tetamu boleh mengembalikan semula penerbangan mereka dan menggunakan akaun kredit mereka untuk menempah penerbangan.

Ia menambah bahawa penerbangan pada mulanya akan dikendalikan setiap minggu pada hari Ahad dari Kuala Lumpur ke Sydney dan pulang pada hari Isnin, bermula 14 Februari hingga 22 Mac.

“Tambang bermula dari RM1,399 sehala semua termasuk Ekonomi atau tetamu boleh memilih untuk merasai Katil Flat Premium kami daripada RM3,999.

“Dari Sydney ke Kuala Lumpur, tambang bermula dari AUD399 dan AUD1,299 termasuk semua sehala. Tempah melalui ikon ‘Penerbangan’ di Apl AirAsia Super atau laman web,” kata syarikat penerbangan itu dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif AAX Benyamin Ismail berkata syarikat penerbangan itu teruja kerana dapat melebarkan sayapnya sekali lagi berikutan masa henti selama dua tahun, menyumbang kepada kejayaan proses penstrukturan semulanya dan pengembalian semula penerbangan komersial itu kepada sokongan tetamu dan pemiutangnya. .

“Tanpa sebarang laluan domestik AAX telah terjejas dengan ketara oleh wabak itu. Kami kini melihat cahaya di penghujung terowong panjang ini dan kami bekerja keras untuk beroperasi semula di semua pasaran utama kami, sebagai salah satu pengendali jarak sederhana kos rendah terkemuka di dunia.

“Bermula dengan penerbangan ke dan dari Sydney, kami akan terus menghormati tempahan dan Akaun Kredit yang belum selesai untuk tetamu dan pemiutang kami di pasaran lain secepat mungkin,” katanya.

Benyamin menambah bahawa AAX menjangkakan pembukaan semula sempadan antarabangsa secara beransur-ansur di seluruh dunia pada 2022, sambil menambah bahawa perkhidmatan mingguan baharu itu menandakan peristiwa penting untuk menyambung semula perkhidmatan komersialnya dan akan menyumbang kepada pertumbuhan selepas penstrukturan semula mereka.

Pada 2020, AAX mengumumkan pelan penstrukturan semula yang menjurus kepada memudahkan suntikan ekuiti baharu yang akan membolehkan syarikat penerbangan itu terbang semula selepas berdepan dengan kekangan mudah tunai yang teruk serta sekatan perjalanan dan sempadan.

Baca Lagi | AirAsia X akan menyambung semula penerbangan KL ke Sydney bermula 14 Februari

Syarikat penerbangan itu melantik Datuk’ Lim Kian Onn sebagai Timbalan Pengerusi untuk mengetuai penstrukturan semula syarikat penerbangan dan membawa syarikat penerbangan itu kembali kepada keuntungan.

Read Previous

RTM sedang berunding untuk mendapatkan hak penyiaran untuk Piala Dunia 2022

Read Next

Tiada keperluan untuk pilihan raya negeri Kedah buat masa ini, kata pengarah pilihan raya BN Tok Mat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here