The Malaysia Post

RTM sedang berunding untuk mendapatkan hak penyiaran untuk Piala Dunia 2022

Kerajaan pada dasarnya bersetuju supaya Radio Televisyen Malaysia (RTM) berunding dengan ejen yang dilantik badan induk bola sepak dunia Fifa untuk mendapatkan hak penyiaran Piala Dunia 2022.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata keputusan berhubung rundingan itu akan diketahui tidak lama lagi.

“InsyaAllah kita perlukan sedikit masa lagi untuk memuktamadkannya (rundingan) tetapi pastinya RTM akan menjadi salah satu saluran yang akan menyiarkan Piala Dunia 2022,” katanya selepas melancarkan majlis kerjasama penajaan Jakel-RTM di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai perkembangan mendapatkan hak penyiaran Piala Dunia 2022.

Mengulas mengenai akses media untuk parti yang bertanding pada pilihan raya negeri Johor akan datang, Annuar berkata kerajaan bersetuju untuk menggunakan model yang digunakan atau pilihan raya Melaka dan Sarawak, dengan penambahbaikan dilakukan bagi memberi ruang kepada calon menggunakan saluran yang disediakan oleh RTM sebagai medium untuk memperkenalkan diri.

Beliau berkata kaedah ini bertujuan memberi akses kepada maklumat kepada pengundi untuk mengenali calon yang akan bertanding dan seterusnya membantu mereka membuat keputusan.

“Kerajaan bersetuju membiarkan saluran radio dan televisyennya memberi ruang untuk membantu calon dengan cara yang sewajarnya, sama seperti pilihan raya Melaka dan Sarawak.

“Memandangkan ia adalah pilihan raya negeri, kita tidak boleh menggunakan sepenuhnya masa siaran televisyen kerana penyiaran televisyen adalah radio siaran nasional, manakala penyiaran tempatan bagi setiap bandar seperti Johor Baru dan ini boleh dipertingkatkan lagi bagi memberi ruang kepada calon,” katanya. .

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dijangka mengumumkan tarikh pilihan raya Johor selepas mengadakan mesyuarat khas pada 9 Feb.

Mengenai kerjasama penajaan Jakel-RTM, Annuar berkata: “Saya berharap kerjasama sebegini dapat diperluaskan lagi pada masa hadapan agar RTM terus kekal di kedudukan teratas dan menjadi pilihan nombor satu seluruh Keluarga Malaysia selaras dengan Transformasi RTM Rancangan 2021-2023.

Baca Lagi | RTM sedang berunding untuk mendapatkan hak penyiaran untuk Piala Dunia 2022

Kerjasama tajaan Jakel-RTM akan menyaksikan kerjasama strategik dalam penajaan pakaian pembaca berita RTM Berita Perdana selama enam bulan mulai 3 Feb setiap hari untuk program berita 8 malam menerusi TV1.

Read Previous

Dr Noor Hisham: Kes baharu Covid-19 di Malaysia menunjukkan trend meningkat pada minggu epidemiologi keempat

Read Next

AirAsia X akan menyambung semula penerbangan KL ke Sydney bermula 14 Februari

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.