The Malaysia Post

Tetap Berjuang dan Bersuara untuk Kebenaran – Tun Dr. Mahathir Mohamad

Pada 6 Oktober 2023, bekas Perdana Menteri Malaysia yang terkenal, Tun Dr. Mahathir Mohamad, membuat kenyataan berani tentang hasratnya untuk terus berjuang demi agama, bangsa, dan negara, meskipun usianya yang semakin lanjut. Dalam ceramahnya di Ceramah Grand Finale Perikatan Nasional (PN) di Simpang Pelangai, beliau memaparkan komitmen dan semangatnya yang tidak berbelah bagi dalam menyumbangkan kepada masyarakat dan negara.

Baca lagi | Mahathir Mohamad: Belum tiba masanya untuk letak jawatan

Bersuara Walaupun Dimamah Usia

Tun Dr. Mahathir Mohamad menyatakan bahawa beliau telah mencapai usia 98 tahun menurut kalendar biasa, atau 101 tahun dalam kalendar Islam. Walaupun usianya yang lanjut, beliau masih berazam untuk terus berjuang demi agama, bangsa, dan negara. Beliau menegaskan bahawa niatnya bukan untuk mencari kekayaan atau untuk menjadi Perdana Menteri, dan beliau bersedia meletakkan jawatan jika niatnya adalah untuk menjadi Perdana Menteri.

Baca lagi | Mahathir Mohamad jawat semula Pengerusi Bersatu

Kritikan Terhadap Kenaikan Harga Beras

Dalam ucapannya, Dr. Mahathir Mohamad juga mengambil peluang untuk menyuarakan kebimbangan terhadap kenaikan harga beras yang sedang dialami oleh rakyat Malaysia. Baginya, kenaikan ini tidak sepatutnya berlaku dan merupakan hasil kegagalan kerajaan dalam mengawal situasi ekonomi. Beliau dengan tegas menyatakan bahawa Anwar berbohong kepada rakyat dengan berjanji nak turun harga semua barang, tapi sehingga sekarang harga beras naik dan ini adalah hasil pemerintahan yang rakyat boleh nilai.

Baca lagi | Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai ‘de facto’ dalam PN – Salleh Keruak

Politik Dan Isu Rasuah

Selain itu, Dr. Mahathir turut menyinggung isu politik Malaysia dengan mencadangkan bahawa pakatan antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) bukanlah semata-mata untuk kepentingan rakyat. Baginya, ia adalah satu usaha untuk membebaskan kes rasuah yang melibatkan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Sikap gigih dan semangat berjuang Tun Dr. Mahathir Mohamad, yang pada usia yang semakin lanjut, masih mempunyai tekad untuk menyumbang kepada negara dengan mengutamakan kepentingan agama, bangsa, dan negara. Kesungguhan beliau dalam meluahkan pandangan tentang isu-isu semasa menunjukkan bahawa semangat perjuangan beliau tidak akan padam walaupun usianya yang sudah lanjut. Semoga beliau terus menjadi sumber inspirasi untuk generasi muda dalam memperjuangkan kebaikan negara ini.

Read Previous

Indonesia Isytihar Darurat Pencemaran Udara

Read Next

Tindakan Geledah Pejabat Peguam Muhyiddin Adalah Intimidasi dan Salah Guna Kuasa – Saifuddin Abdullah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.