The Malaysia Post

Telefon pintar terunggul Samsung Galaxy S20 punyai 5G dan kamera intensif

Samsung kembali dengan telefon pintar ‘trio’, yang direka dengan mengambil kesempatan terhadap obsesi pengguna, iaitu sambungan tanpa wayar (wireless) 5G.

Pada acara Unpacked tahunan mereka, di mana syarikat itu memperkenalkan telefon pintar keluaran terbaharu, Samsung melancarkan pengganti kepada barisan telefon pintar Samsung Galaxy S10, iaitu barisan Samsung Galaxy S20. Baris baru termasuk S20, S20+ dan S20 Ultra.

Ketiga-tiga telefon baru itu dijangka menawarkan satu peningkatan ketara berbanding dengan Samsung Galaxy S10, serta beberapa ciri yang mengagumkan berdasarkan beberapa kejuruteraan pintar.

Teras peranti setiap S20 adalah sama, dengan masing-masing peranti berkongsi prosessor lapan teras yang sama, penyimpan stor 128GB dan memori 12GB.

Dengan peranti dibuat daripada aluminium dan kaca, S20 pasti terasa seperti peranti premium, dan juga menjadi penyelesaian kepada beberapa isu reka bentuk yang dialami oleh S10.

S20 masih mempunyai kamera gaya lubang dalam paparan AMOLED, tetapi ianya adalah lebih kecil berbanding sebelum ini. Selain itu, S20 mempunyai paparan 6.2 inci, S20 + paparan 6.7-inci dan S20 Ultra berukuran 6.9 inci.

Peningkatan yang ketara yang tersedia pada setiap S20, adalah sokongan 5G dan sistem kamera yang sangat baik (walaupun S20 + dan S20 Ultra juga menyokong standard 5W mmWave yang lebih cepat tidak dijumpai di pangkalan S20). Kepenggunaan 5G adalah sangat penting untuk Samsung kerana syarikat melihat teknologi jaringan selular baru sebagai komponen kritikal terhadap penggunaan dan penciptaan kandungan.

Namun begitu, pelancaran 5G di Amerika Syarikat masih lagi perlahan, dan peranti yang tersedia 5G masih sedikit. Pada tahun lepas, hanya telefon pintar Samsung Galaxy S10 sahaja yang berupaya 5G.

Ketiga-tiga telefon ini juga mempunyai lensa ultra-lebar, sudut lebar dan telefoto di bahagian belakang (S20 + dan S20 Ultra juga mempunyai sensor mendalam untuk aplikasi realiti ditambah lebih banyak fungsi).

Gabungan kedua-dua zoom optik yang dipadankan dengan penambahan imej berasaskan AI (yang Samsung gelar sebagai “Space Zoom”) bermaksud S20 dan S20+ boleh meluaskan jarak zoom dengan berkesan sehingga 30 kali ganda.

Di samping itu, Samsung juga melancarkan versi terbaru Galaxy Buds, dengan menamakan sebagai Galaxy Buds+. Earbuds tanpa wayar (wayarless), tersedia untuk pra-pesanan ciri tiga mikrofon untuk kualiti panggilan yang lebih baik, dan datang dalam empat variasi warna.

Read Previous

Ketua direktor hospital di Wuhan meninggal akibat koronavirus

Read Next

Matthew Davies sertai JDT

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here