The Malaysia Post

Takiyuddin mengatakan hubungan antara sekutu tetap tidak terjejas

Walaupun dengan klip audio perbualan yang memaparkan suara yang dikatakan seperti Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, pakatan politik tetap tidak terjejas antara UMNO dan PAS dan juga dengan pihak lain yang terlibat dalam PN kerajaan.

Menanggapi pertanyaan yang diajukan oleh wartawan apakah isu rakaman audio itu akan mempunyai pengaruh negatif terhadap hubungan antara PAS dan UMNO, Setiausaha Agung PAS Datuk Seri Takiyuddin Hassan mengatakan bahawa hubungan antara pakatan yang terlibat dalam gabungan pemerintah tidak terjejas oleh rakaman audio dan ia akan tetap kuat dan utuh. Dia menambah bahawa hubungan baik dijaga di antara pihak-pihak dalam organisasi dan insiden seperti ini tidak akan menyebabkan jatuhnya persekutuan antara mereka dan pihak yang berkenaan.

Klip audio berdurasi empat minit tujuh belas detik itu membicarakan ucapan Zahid di perhimpunan agung UMNO baru-baru ini yang dipuji oleh suara yang menyerupai suara Anwar yang terdengar antara lain.

Takiyuddin, yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertugas di Parlimen dan Undang-undang menjelaskan bahawa kes ini akan ditangani oleh pihak berkuasa dan tindakan selanjutnya akan dibuat setelah laporan itu diserahkan.

Dia mengatakan bahawa dia yakin bahawa siasatan diperlukan dan Ketua Polis Negara yang merupakan Tan Sri Abdul Hamid Bador sebenarnya telah mengatakan bahawa dia akan melakukannya. Takiyuddin tetap yakin bahawa siasatan ini akan dilakukan tanpa berat sebelah dan pihak berkuasa akan melaksanakan tugas mereka secara profesiona

Baca Lagi | Man United kembali membenam Spurs, Lingard mengangkat West Ham ke tangga keempat

Mengenai perkara yang berbeza, Takiyuddin telah mengatakan bahawa pemerintah tidak akan campur tangan sekiranya ada yang menyampaikan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk pemulihan Parlimen.

Dia juga menegaskan bahawa Malaysia adalah negara demokrasi berparlimen dan memandangkan tidak akan bertentangan dengan undang-undang, sesiapa sahaja boleh melakukan apa yang mereka mahu lakukan sekiranya kepentingan itu sangat penting bagi mereka. Baru-baru ini dilaporkan bahawa gabungan Pakatan Harapan akan menyerahkan memorandum untuk meminta Yang di-Pertuan Agong memberikan izinnya mengenai pemulihan Parlimen.

Read Previous

Man United kembali membenam Spurs, Lingard mengangkat West Ham ke tangga keempat

Read Next

Kit Siang tidak pernah membuat laporan terhadap Apandi Ali mengenai 1MDB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.