The Malaysia Post

Kit Siang tidak pernah membuat laporan terhadap Apandi Ali mengenai 1MDB

Penasihat DAP Lim Kit Siang memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa dia tidak pernah membuat laporan polis terhadap bekas Peguam Negara (AG) Tan Sri Mohamed Apandi Ali berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Lim berkata demikian ketika disoal balas oleh peguam Mohamed Apandi, M. Visvanathan pada hari kelima perbicaraan saman fitnah Mohamed Apandi terhadap Lim berhubung artikel mengenai skandal 1MDB di hadapan Hakim Datuk Azimah Omar.

Ketika disarankan agar Lim tidak membuat laporan polis kerana dia tahu bahawa Mohamed Apandi tidak membantu dan bersekongkol dalam skandal 1MDB, Lim mengatakan dia tidak setuju.

Visvanathan: Saya menyatakan kepada anda bahawa anda tidak cukup berani, tidak cukup berani untuk membuat laporan polis pada waktu material yang AG telah membantu dan bersekongkol dalam skandal 1MDB?

Lim: Saya tidak membuat laporan polis kerana Peguam Negara mesti bertanggungjawab kepada rakyat.

Visvanathan: Adakah anda setuju bahawa alasan anda tidak membuat laporan polis adalah kerana anda tahu di lubuk hati anda bahawa penggugat tidak membantu dan bersekongkol dalam skandal 1MDB?

Lim: Tidak begitu; Saya tidak setuju.

Menjawab soalan lain mengenai apakah Lim telah menulis surat kepada Mohamed Apandi sebelumnya untuk meminta penjelasan mengenai pernyataannya pada 26 Januari 2016 yang membenarkan mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melakukan kesalahan dalam hal 1MDB dan SRC International Sdn Bhd, Lim mengatakan bahawa dia tidak.

Visvanathan: Sebagai Anggota Parlimen (MP), lebih baik menulis surat kepadanya secara rasmi menuntut penjelasan dan jika mantan Peguam Negara gagal menjawab, maka anda boleh katakan, saya telah menulis surat kepada Peguam Negara tetapi dia enggan menjawab. Itu adalah cara yang tepat, yakni adil, tentang aturan hukum?

Lim: Dengan rasa hormat, saya tidak bersetuju.

Baca Lagi | Takiyuddin mengatakan hubungan antara sekutu tetap tidak terjejas

Visvanathan juga mengatakan bahawa tindakan Lim kerana tidak mahu mendapatkan pengesahan dari Mohamed Apandi adalah usaha untuk membawa isu ini ke arena politik, dan Lim ini tidak setuju.

Pada 5 Julai 2019, Mohamed Apandi menyaman Lim, dengan mendakwa bahawa pada 6 Mei 2019, Lim telah menulis dan menyebabkan untuk menerbitkan sebuah artikel berjudul “Kesalahan berbahaya untuk memikirkan Malaysia menuju ke arah integriti” di Malaysiakini.

Dia mendakwa bahawa kata-kata fitnah dalam artikel itu menyiratkan bahawa dia terlibat dalam jenayah dan bersubahat dalam skandal kewangan 1MDB, adalah orang yang tidak mempunyai moral dan integriti, tidak beretika dan telah menyalahgunakan kuasanya ketika dia menjadi AG.

Mohamed Apandi, yang merupakan AG dari 27 Julai 2015 hingga 4 Jun 2018, berpendapat bahawa kata-kata fitnah itu tidak benar dan ditulis dengan tujuan untuk mencemarkan imej dan kredibilitinya sebagai bekas AG Malaysia kerana mendapat publisiti yang murah.

Dia menuntut ganti rugi yang teruk dan teladan, serta ganti rugi am sebanyak RM10 juta, perintah untuk menghalang Lim dan / atau ejennya daripada menerbitkan kata-kata fitnah lagi dan bantuan lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Perbicaraan di hadapan Hakim Azimah bersambung pada 21 Jun.

Read Previous

Takiyuddin mengatakan hubungan antara sekutu tetap tidak terjejas

Read Next

Rapper DMX mati pada usia 50 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.