The Malaysia Post

Tak Adil Bagi Najib, Hisyam Teh Enggan Berhujah

PUTRAJAYA: Permohonan semakan keputusan Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Najib Razak yang menolak rayuan akhir kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd ditolak oleh Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Datuk Abdul Rahman Sebli yang mempengerusikan panel lima hakim Mahkamah Persekutuan semalam. Dalam pengumuman keputusan, hakim itu menyatakan bahawa permohonan tersebut tidak bermerit dan menegaskan bahawa bekas Perdana Menteri tersebut akan kekal di penjara.

Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat yang mengetuai panel lima Hakim Mahkamah Persekutuan sebelum ini mengekalkan sabitan bersalah, hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap kesalahan tujuh pertuduhan menyalahgunakan kedudukan, pecah amanah dan pengubahan wang haram dana SRC pada 28 Julai 2020. Keputusan itu dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan pada 8 Dis 2021 dan panel lima hakim Mahkamah Persekutuan pada Ogos 2022.

Baca lagi | Kontroversi lagi, Aliff Syukri Nyanyi Lagu Raya Pakai ‘Jumpsuit’

Hisyam Teh enggan berhujah

Dalam prosiding tersebut, hakim Abdul Rahman Sebli juga mengkritik peguam Najib, Datuk Hisyam Teh Poh Teik, kerana enggan mengemukakan penghujahan lisan walaupun dibenarkan untuk berbuat demikian oleh Tengku Maimun. Menurut pandangan hakim tersebut, Najib berada dalam situasi yang sangat tidak adil karena tidak memiliki perwakilan selama proses rayuan dan harus menanggung konsekuensi daripada kesalahan yang dilakukan oleh peguamnya.

Keputusan ditolak dengan majoriti 4-1 iaitu Vernon Ong, Rhodzariah, Nordin dan Abu Bakar menyokong untuk menolak rayuan Najib kerana tidak bermerit. Dengan adanya keputusan ini, Najib Razak akan tetap berada di Penjara Kajang dan satu-satunya pilihan terakhirnya untuk dibebaskan adalah melalui pengampunan dari Yang di-Pertuan Agong.

Hisyam Teh ada motif?

Lima panel Hakim Mahkamah Persekutuan yang dipimpin oleh Hakim Besar Sabah dan Sarawak Abdul Rahman Sebli serta terdiri dari Datuk Vernon Ong Lam Kiat, Datuk Rhodzariah Bujang, Datuk Nordin Hassan, dan Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Abu Bakar Jais, telah mendengarkan prosiding tersebut. Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Najib, hadir di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya semalam bersama beberapa peguam, sementara ratusan penyokong menunggu kemunculan Najib di luar mahkamah sejak pagi.

Baca lagi |   Zii Jia-BAM, Rumit Untuk Capai Situasi Menang-Menang

Dalam situasi seperti ini, adalah sangat merugikan bagi Najib kerana tidak mendapat hujah sokongan daripada peguam beliau. Perkara ini turut mengecewakan para penyokong Najib dan perbuatan Hisyam Teh tersebut memberi kesan yang buruk terhadap anak guamnya dan nama baiknya sendiri.

Perkara ini sedikit mengelirukan para penyokong Najib apabila Hisyam Teh tiba-tiba menyatakan bahawa beliau tidak bersedia untuk mengambil kes ini selepas menerima kes ini dengan bayaran yang mahal. Namun, isu ini belum dapat diputuskan sama ada terdapat sebab-sebab lain bagi ketidaksediaan Hisyam Teh daripada berhujah.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kontroversi lagi, Aliff Syukri Nyanyi Lagu Raya Pakai ‘Jumpsuit’

Read Next

April Fool: Prank Paling Mantap dan Paling Mengarut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.