The Malaysia Post

Sultan Nazrin mengizinkan upacara pengorbanan haiwan Aidiladha di Perak semasa MCO

Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah telah membenarkan ibadah korban (upacara pengorbanan haiwan) sempena perayaan Aidiladha dilakukan di negeri ini dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO) tertakluk kepada pematuhan ketat terhadap prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd Yusop Husin berkata, penguasa Perak itu menyatakan persetujuannya setelah diberi penerangan mengenai prosedur dan garis panduan untuk melaksanakan upacara korban semasa MCO.

Mohd Yusop berkata, bagi setiap dua sesi tersebut, jumlah kakitangan yang terlibat dalam penyembelihan haiwan tidak boleh melebihi 20 orang termasuk ahli jawatankuasa kariah (paroki) atau surau.

Bagaimanapun, upacara korban tidak dibenarkan di kawasan yang diletakkan di bawah EMCO, katanya.

“Pelaksanaannya tunduk pada syarat utama yaitu maksimum empat ekor lembu atau kerbau pada sesi pertama dan maksimum lima ekor pada sesi kedua (pada hari pertama Aidiladha).

“Pada hari kedua hingga keempat, maksimum lima ekor lembu atau kerbau diperbolehkan disembelih untuk setiap dua sesi tersebut,” katanya dalam surat pekeliling izin untuk melakukan upacara pengorbanan binatang untuk tahun ini selama periode penguatkuasaan MCO dan EMCO di sini hari ini.

Sementara itu, dia mengatakan pada hari pertama Aidiladha maksimum enam kambing dan lapan kambing dibenarkan disembelih pada sesi pertama dan kedua masing-masing, dan lapan kambing untuk kedua sesi sepanjang hari kedua hingga keempat.

Mohd Yusop berkata pada hari pertama, aktiviti penyembelihan mesti dilakukan dari jam 9 pagi hingga tengah hari (sesi pertama) dan 2 petang hingga 6 petang (sesi kedua), sementara pada hari kedua hingga hari keempat dari pukul 8 pagi hingga tengah hari (sesi pertama) dan 2 petang hingga 6 petang (sesi kedua).

Katanya, penyembelihan dan aqiqah korban hanya boleh dilakukan di rumah sembelih di bawah Jabatan Perkhidmatan Haiwan (DVS), masjid atau surau serta di premis yang diluluskan oleh jabatan itu. Menurut garis panduan JAIPk, jawatankuasa kariah atau surau akan menentukan

Baca Lagi | Menteri Khairy memanggil Covax sebagai ‘kegagalan besar’

waktu dan lokasi bagi peserta ibadah korban dan aqiqah untuk mengumpulkan daging korban. Jawatankuasa ini juga bertanggungjawab mengedarkan daging korban kepada orang ramai kerana mereka tidak dibenarkan mengambil daging korban.

Read Previous

Nazri Aziz : Sebilangan ahli parlimen BN hilang kepercayaan kepada presiden Umno, Zahid

Read Next

Benigno Aquino, bekas presiden Filipina, meninggal dunia pada usia 61 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.