The Malaysia Post

Skandal LCS: Semuanya akan didedahkan esok, kata Rafizi selepas penafian menteri

Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli hari ini berkata bahawa penafian bekas timbalan menteri pertahanan Datuk Abdul Latiff Ahmad bahawa Zainab Mohd Salleh adalah isterinya, merujuk kepada laporan tular, berpunca daripada pengguna internet yang mengelirukan Zainab projek kapal tempur pesisir (LCS) dengan ketua pegawai kewangan (CFO) Dialog Berhad.

Dalam catatan Facebook, Rafizi berkata esok beliau akan mendedahkan dokumen khusus yang didakwa mengaitkan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) dengan individu bernama Zainab Mohd Salleh yang merupakan pemilik Alizes Marine.

“Insya-Allah akan lebih jelas mengapa laporan siasatan dalaman menamakan Abdul Latiff sebagai ‘pasangan’ (atau suami) Zainab Mohd Salleh,” katanya dalam catatan itu.

Dia menambah: “Saya telah terbukti betul berkali-kali sebelum ini. Rekod pendedahan saya mengenai skandal utama negara, bermula dengan National Feedlot Corporation (NFC), Tabung Haji, Mara, Tabung Pencen Angkatan Tentera (LTAT), Felda, SRC International Sdn Bhd (SRC) dan 1MDB semuanya berakhir dengan pendakwaan di mahkamah bagi mereka terbabit.”

Awal hari ini, Rafizi mengeluarkan kenyataan mendakwa wang untuk projek LCS telah disalurkan ke dalam akaun syarikat luar pesisir yang didakwa dimiliki oleh isteri bekas timbalan menteri pertahanan.

Dia juga mendakwa telah menerima maklumat ini daripada penyiasatan dalaman terhadap skandal LCS dan daripada semakan silang dengan pangkalan data syarikat luar pesisir dalam Paradise Papers, tranche 2017 rekod sulit yang bocor berkaitan dengan pelaburan luar pesisir.

Beberapa jam kemudian, Abdul Latiff mengeluarkan kenyataan berkata: “Merujuk kepada laporan berita yang menjadi tular berkaitan siasatan projek kapal tempur pesisir, saya menegaskan bahawa Zainab Mohd Salleh bukan isteri saya seperti yang dinyatakan dalam laporan itu.”

Khamis lalu, Rafizi mendakwa RM192 juta telah disalurkan daripada projek LCS kepada akaun luar pesisir yang tidak wujud dan tidak dapat dikesan.

Dia juga mendakwa telah melihat laporan daripada siasatan dalaman oleh Boustead Heavy Industries Corporation Bhd, yang mendedahkan bagaimana subkontraktor LCS telah membayar €43.69 juta, bersamaan RM210 juta, berdasarkan invois daripada firma Perancis, tetapi pembayaran pergi ke Malta- sebaliknya memperbadankan firma palsu.

“Modus operandi yang digunakan adalah sama dengan kaedah yang digunakan untuk mencuri wang 1MDB. Syarikat palsu ditubuhkan di seluruh dunia yang namanya sama dengan syarikat sebenar,” katanya.

Projek LCS merupakan perolehan terbesar dalam sejarah Kementerian Pertahanan dengan kos keseluruhan RM9 bilion. Kontrak tersebut bermula pada 2013 dengan jangka masa 10 tahun dan enam kapal LCS dijangka dibina dan dihantar ke negara ini menjelang akhir 2023.

Read Previous

Singapura akan menghapuskan jenayah seks antara lelaki, kata PM Lee

Read Next

G25: Akar rasuah adalah pelobi politik, bukan bukan Islam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.