The Malaysia Post

G25: Akar rasuah adalah pelobi politik, bukan bukan Islam

Kumpulan pesara awam terkemuka G25 hari ini menggelar presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai “tidak bertanggungjawab” kerana kenyataannya mengenai bukan Islam dan bukan Bumiputera sebagai “akar rasuah”.

Dalam satu kenyataan, kumpulan itu berkata menjadikan rasuah sebagai isu perkauman tidak akan sesuai dengan pengundi semua kaum dan tidak menguntungkan ahli partinya sendiri.

“Kenyataan beliau telah menimbulkan keresahan di kalangan bukan Melayu bahawa mereka dijadikan kambing hitam kepada kelemahan institusi yang memungkinkan rasuah merebak seperti barah.

“Cara yang lebih bertanggungjawab adalah dengan mengambil pendekatan bukan perkauman dengan mengiktiraf kebenaran, sama ada di Malaysia atau di mana-mana negara di mana-mana bahagian dunia, bahawa apabila birokrasi menjadi terlalu sukar untuk menyelesaikan sesuatu, rasuah mula menimbulkan keburukan. ,” kata G25 dalam kenyataan itu.

Kumpulan itu berkata bahawa perkhidmatan Malaysia yang perlahan dalam kertas kerja pentadbiran seperti pasport dan lesen membuka jalan kepada perniagaan dan institusi untuk menerima “duit kopi” sebagai bantuan untuk mempercepatkan proses tetapi telah menurun selepas operasi menjadi lebih digital.

“Walaupun rasuah kecil telah menurun kerana kecekapan pentadbiran yang lebih besar, rasuah tahap tinggi telah meningkat pada kadar yang membimbangkan, terutamanya kerana keperluan dana politik untuk membina peti perang untuk pilihan raya dan juga kerana ketamakan peribadi di kalangan ahli politik dan kakitangan awam. .

“Penyebaran rasuah peringkat tinggi tidak mempunyai perpecahan kaum antara pemberi dan penerima,” kata G25.

Kumpulan itu menyangkal sentimen Abdul Hadi dan berkata bahawa pemimpin politik lebih terdedah kepada rasuah kerana kekurangan akauntabiliti dan ketelusan dalam pemberian kontrak kepada pembelian dan perolehan kerajaan.

“Apabila menteri menunjukkan mereka mempunyai kuasa untuk membuat keputusan sendiri, pelobi politik akan tahu siapa yang hendak disogok untuk mendapatkan kelulusan, dan pelobi terbaik ialah mereka yang merupakan rakan keluarga dan saudara kepada mereka yang berkuasa.

“Sindrom ‘Saya garu belakang awak, awak garu belakang saya’ ini berlaku kepada semua kaum kerana wang tidak mengenal bangsa,” kata kumpulan itu.

Tambahnya, Abdul Hadi, sebagai ketua PAS, harus mengetahui sindrom seperti yang terbukti dalam isu pembalakan haram hutan simpan di Kelantan apabila ia didakwa melibatkan rasuah dan rasuah serta penyeludupan rentas sempadan di sepanjang sempadan Thailand.

“Cubaan pemimpin PAS untuk menyalahkan orang bukan Melayu menunjukkan kekurangan pengetahuan beliau tentang punca rasuah.

“Beliau tidak mengendahkan kebenaran bahawa barisan hadapan yang bertindak sebagai pelobi untuk pemilik perniagaan mencapai puncak adalah ahli parti pemerintah yang berkuasa di peringkat persekutuan atau negeri.

“Pelobi mencari sesiapa yang boleh menawarkan mereka tawaran terbaik seperti yuran kejayaan atau perkongsian dalam syarikat bukan Melayu.

“Oleh itu adalah tidak wajar untuk menyalahkan orang bukan Melayu sebagai pemain besar dalam skandal rasuah kerana seperti kata pepatah, ia mengambil masa dua untuk tango,” kata G25.

Sambil menyifatkan pelobi politik sebagai “pengumpul sewa”, kumpulan itu berkata bahawa kontrak peringkat tinggi biasanya diberikan sebagai pertukaran untuk faedah seperti insentif tunai.

“Dengan begitu ramai ‘pengumpul sewa’ yang perlu dibayar, kos rasuah menjadikan perbelanjaan kerajaan tidak semestinya tinggi untuk negara.

“Presiden PAS sepatutnya menyebut bagaimana wang digunakan untuk menjadikan kerja pelobi politik begitu menarik kepada pegawai parti. Mereka adalah penggerak sebenar dan penggerak rasuah di peringkat tertinggi kerajaan,” tambahnya.

Pada Sabtu, Abdul Hadi dilaporkan menuduh bukan Islam dan bukan Bumiputera sebagai merugikan ekonomi dan politik negara.

Beliau seterusnya berkata adalah menjadi tanggungjawab PAS untuk meningkatkan kesedaran orang Melayu tentang kepentingan penyertaan aktif dalam politik negara.

Read Previous

Skandal LCS: Semuanya akan didedahkan esok, kata Rafizi selepas penafian menteri

Read Next

Rasa ingin tahu, kekeliruan berlaku selepas mesyuarat tergempar Umno mengenai masa depan parti, keputusan masih tidak diketahui

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.